home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Március 7-e
Martinek Imre
2024.03.07.
LXXIX. évf. 9. szám
Március 7-e

Ezen a napon hunyt el 2017-ben Balatonfüreden Schneider Ferenc erdőmérnök, a Balaton északi partja fővárosának díszpolgára (1994).

Balatonfüred — 2023. augusztus 28.

Az Arad megyei Világoson született 1923. augusztus 26-án. Tanulmányait Désen, Görgényszentimrén, Marosvásárhelyen, Budapesten és Sopronban folytatta. Végzettségét tekintve erdőmérnök, tájrendező, környezetvédő szakmérnök. Elhivatott és fáradhatatlan munkásságának nyomai mindmáig tetten érhetőek. Az ő nevéhez fűződik — egyebek között — a balatonfüredi Tamás-hegyi Jókai-kilátó tervének elkészítése és kivitelezése (1960-ban); a Káli-medencében 32 hektár területen lévő 11 elhagyott bánya rekultivációs tervének elkészítése, illetve befásításának kivitelezése (1967-ben); a balatonfüredi Koloska- és Malomvölgy kirándulóközpont fejlesztési tervének elkészítése és annak kivitelezése (1979-ben). (Külső hivatkozás: ekmk.hu)

Schneider Ferenc nevét és emlékét Balatonfüred több helyszíne is híven őrzi. Ilyen például az ő nevét viselő gyűjtemény, melyet a városi könyvtárnak adományozott könyvei, illetve kőzet-, ásvány- és trófeakollekciója alkot. (Külső hivatkozás: historia-bfured.hu) Múltvallató jegyzetünkhöz a Tagore-sétányon lévő savanyúvízforrásról (Schneider-kút) készült helyszíni fotókból válogattunk. A forrást Schneider Ferenc 1995-ben tárta fel, majd adományozta a városnak.  


Balatonfüred — 2023. augusztus 28.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..