home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Március 6-a
Martinek Imre
2024.03.06.
LXXIX. évf. 9. szám
Március 6-a

Ezen a napon született 1890-ben a Fejér vármegyei Csákvár városában vitéz nádasi Tersztyánszky Ödön kard- és tőrvívó, honvéd ezredes, polihisztor, kétszeres olimpiai bajnok, olimpiai ezüst- és bronz-, illetve Európa-bajnoki ezüstérmes, tizenháromszoros magyar bajnok.

Solymár — 2023. június 25.

Az I. világháborúban többször megsebesült, majd orosz fogságba került, ahonnan több alkalommal is próbált megszökni. Egyik szökése során a jobb keze súlyosan megsérült, ezután tanult meg bal kézzel vívni. Poliglott volt, Heinrich Heine verseit fordította németből, Dosztojevszkij egyik hőséről pszichológiai tanulmányt írt, ezenkívül rajzolt és fényképezett is. Kiváló céllövő és lovas is volt. 1929-ben súlyos motorbalesetet szenvedett Solymáron, majd sérüléseibe néhány napon belül belehalt. (Külső hivatkozás: Wikipédia)

A szerencsétlenség helyén található legújabb (2008-ban állított) gránit emlékkőn az alábbi felvéset olvasható: „Ezen a helyen érte halálos baleset 1929. június 13-án vitéz Tersztyánszky Ödön ezredes olimpiai bajnokot, a magyar kardvívás büszkeségét, a sportélet példamutató egyéniségét.”

Vitéz Tersztyánszky Ödön ezredest Budapesten, a Farkasréti temetőben helyezték örök nyugalomra.


Budapest, Farkasréti temető — 2022. augusztus 10.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..