home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Március 5-e
Martinek Imre
2024.03.05.
LXXIX.. évf. 9. szám
Március 5-e

Ezen a napon hozta létre 1684-ben boldog XI. Ince pápa* a Szent Ligát.


Budapest, Budavára — 2024. január 3.

Ebbe az európai méretű, törökellenes szövetségbe tartozott a Habsburg Birodalom, a Lengyel—Litván Unió, a Velencei Köztársaság és a pápai állam. 1686-ban csatlakozott hozzá Oroszország, a bajor, a szász és a brandenburgi választófejedelemség, valamint Svédország. A pápa elérte, hogy XIV. Lajos francia király a regensburgi fegyverszüneti szerződésben vállalja, hogy 20 évig nem támadja meg a Habsburgokat, így a Liga megindíthatta a nagy törökellenes háborút. Noha a Szent Liga harcaihoz a különféle magyar kontingensek összesen mintegy 15 000 fővel (vagyis ténylegesen, tehát nem formálisan) járultak hozzá, ennek ellenére az ország területének elfoglalása után a Habsburg-ház Magyarországot meghódított területként kezelte.

(Külső hivatkozás: Wikipédia)

*Boldog XI. Ince pápa (születési nevén Benedetto Odescalchi) a lombardiai Como városában látta meg a napvilágot, 1611. május 16-án. A római katolikus egyház 240. pápája volt. 1676. szeptember 21-étől 1689. augusztus 12-én bekövetkezett haláláig. A pápát a Magyarország megmentője jelzővel is illetik, mert sokat küzdött Magyarország török megszállás alóli felszabadításáért.

(Külső hivatkozás: Wikipédia)


Budapest, Budavára — 2024. január 3.

Egész alakos szobra (Damkó József alkotása) 1936-ban készült el, majd lett felállítva Budapesten, a budai várban.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..