home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Március 3-a
Martinek Imre
2023.03.03.
LXXVIII. évf. 9. szám
Március 3-a

Ezen a napon hunyt el 1938-ban az olaszországi Merano városban Déri Miksa mérnök, feltaláló, erőműépítő.

Budapest, Józsefváros/Csarnok negyed — 2022. július 19.

Az elektrotechnika magyar úttörője a Délvidéken, Bács városában született 1854. október 24-én. Deutsch családnéven anyakönyvezve. Jelentős alkotásai közé tartozik a dinamógép, az öngerjesztésű váltakozóáramú generátor, a pólusváltós felvonómotor, a zárt vasmagos transzformátor és a váltakozóáramú elosztórendszer. Mechwart Andrással, a magyarországi villamosipar elindítójával is dolgozott, akivel együtt alkották meg azt a motort, amely a Keleti pályaudvar világítását szolgálta annak idején. 1885-ben egyike volt annak a háromtagú csapatnak, amely megalkotta az első energiaátvitelre alkalmas transzformátort. Ezzel a berendezéssel végre lehetséges volt az elektromos áramot nagy távolságra is szállítani. Az akkori mérések 98%-os hatásfokot mértek. (Külső hivatkozás: Wikipédia)

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..