home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Március 29-e
Martinek Imre
2023.03.29.
LXXVIII. évf. 12. szám
Március 29-e

Ezen a napon hunyt el 1995-ben Miskolcon prof. dr. Süpek Ottó irodalomtörténész és történetfilozófus, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Romanisztikai Intézetének egykori oktatója és tanszékvezetője.


Budapest, Józsefváros — Corvin köz — 2022. augusztus 28.

Süpek professzor úr a Veszprém vármegyei Marcaltő községben született, 1928. február 14-én. Mint feljegyeztetett, átfogó kutatómunkát végzett annak idején François Villon* és a számok szimbolikája, a francia középkor és reneszánsz irodalom, illetve művelődéstörténet körében, aminek eredményeként nemcsak Villon gyerekkorát tárta fel, de születésének dátumát is meghatározta. (Külső hivatkozás: ITT)

*François Villon, eredeti nevén François de Montcorbier (Párizs, 1431 vagy 1432 — eltűnt 1463-ban), a középkor végének, a reneszánsz virágkorának világszerte legismertebb, legnépszerűbb és legszubjektívebb francia költője. A lírai költészet formai elemeit felhasználó, de témaválasztásában inkább a dolgok fonákját bemutató balladái és zsargonban írt versei hűen tükrözik magát a kort, a művelt költő hányatott, bűnös életét, mély vallásosságát. A későbbi romantikus szerzők benne látták az „elátkozott költők” előfutárát.

Süpek Ottó Anonymus személyét is megpróbálta azonosítani. Kutatási eredményeit a Szolgálat és szeretet című művében 1980-ban jelentette meg.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..