home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Március 23-a
Martinek Imre
2023.03.23.
LXXVIII. évf. 12. szám
Március 23-a

Ezen a napon született kereken kétszáz évvel ezelőtt (1823-ban) a Bánság fővárosában, azaz Temesvárott Pesty Frigyes történész, országgyűlési képviselő. Magyarország helynévtárának összeállítója.


Budapest, Belváros—Lipótváros — 2023. február 26.

A helytartótanács elé 1863. február 2-án kelt levelében tárja a földrajzi nevek összegyűjtésére irányuló tervét. Majd kinyomtatja a kérdőíveket. Midőn (1877. május 24-én) a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagjává választották, székfoglaló előadását a helynevek történettudományban való felhasználásáról tartotta A helynevek és a történelem címmel. Történészként érdeklődése inkább Magyarország középkori történelme felé fordult. (Külső hivatkozás: Wikipédia)

Pesty Frigyes 1889. november 23-án hunyt el Budapesten.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..