home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Március 19-e
Martinek Imre
2024.03.19.
LXXIX.. évf. 11. szám
Március 19-e

Ezen a napon született 1887-ben Budapesten Kabos (eredetileg: Kann) Gyula magyar színész, komikus.


Budapest, Józsefváros /Corvin Mozi/ — 2023. január 7.

Színészi pályájának kezdetén Szabadkán és Zomborban is játszott. Első hivatalos fellépése 1902. április 17-én volt a Népszínházban statisztaként.  Egy operettben volt lámpavivő a kínai menyegzős jelenetben, izgalmában rossz helyre lépett, s a zenekari árokba zuhant. Mivel a brácsásra esett, így a zene is abbamaradt. Erre a következőképpen emlékezett vissza: „…így lett az én első fellépésem lelépés. Szóval mindjárt a pályakezdeten azt csináltam, ami később is megmaradt szerepkörömnek: tragikus figurát alakítottam. Komikus volt, mert nevettek az emberek — tragikus volt, mert úgy megütöttem magam, hogy utána két hétig nyomtam az ágyat” (olvasható az életét és munkásságát bemutató világhálós szócikkben).


Budapest, Terézváros — 2023. április 13.


Budapest, XIII. kerület — 2023. augusztus 21.

Filmjeiben a mindenkor szerethető kisember alakját formázta meg. Köztük Schneider Mátyásét is az 1931-ben készült Hyppolit, a lakáj filmvígjátékban. 1938. április 8-a, az első zsidótörvény implementációja után azonban már nem engedték színpadra lépni. Az erősödő antiszemitizmus miatt családjával az Egyesült Államokba települt. Itt érte utol a halál is. New Yorkban 1941. október 6-án. Földi maradványainak hazahozatala, illetve újratemetése (Budapesten, a Farkasréti temetőben) csak évtizedekkel később történt meg.


Budapest, Farkasréti temető — 2023. január 5.

„Hadaró és dadogó beszéddel, eszköztelen játékkal, félszeg mozdulatokkal, groteszk mimikával teremtett figuráját számos, 1931 és 1938 között készült film őrzi.”

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..