home 2024. május 05., Györgyi napja
Online előfizetés
Március 18-a
Martinek Imre
2024.03.18.
LXXIX.. évf. 11. szám
Március 18-a

Ezen a napon született Szentendrén 1928-ban Gyulai Oszkár esperes, plébános, Terézváros díszpolgára.


Budapest, Terézváros — 2023. augusztus 21.

Pappá 1951. június 17-én szentelték Esztergomban. Legutolsó szolgálati helye (1971 és 2008 között) a budapest-terézvárosi Szent Család-plébánia volt. (Külső hivatkozás: esztergomi-ersekseg.hu) Homlokzatán annak a háznak, amelyben a nevezett időintervallumban élt és szolgálta a rábízottakat, 2022 óta domborműves emléktábla található.

Oszkár atya a megélt imádság embere volt. Mindig szívén viselte a hivatást érzők s a kispapok sorsát, akik nevelését erkölcsi és anyagi segítséggel is szívesen támogatta. A hitből élt, és jól tudta, hogy annak hiányát nem pótolhatja semmiféle módszer, spekuláció vagy érzelgősség a keresztény ember életében, a Boldogasszony tisztelete pedig mindig is mélyen áthatotta életét, imáit és lelkipásztori szolgálatát. Életművének fontos része a minden hónap 13-án délben celebrált Rosa Mystica-szentmise volt, melyre a határokon túlról is szakadatlanul érkeztek hívők — olvasható a róla szóló megemlékezés textusában.

Gyulai Oszkár plébános úr 2008. szeptember 5-én hunyt el Budapesten. Nevével az idősebb generációk az Imakönyv a „Szent vagy Uram” énekeivel gyermekek részére című kiadvány (Ecclesia Kiadó, Budapest; 1959, 1961) szerkesztőjeként is találkozhattak.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..