home 2024. május 06., Ivett napja
Online előfizetés
Március 17-e
Martinek Imre
2024.03.17.
LXXIX.. évf. 11. szám
Március 17-e

Ezen a napon 1887-ben egy súlyos kólikaroham következtében kimúlt Kincsem, a legyőzhetetlen „csodakanca”.


Budapest, Kincsem Park — 2024. január 27.

Történt mindez a többszörös díjnyertes magyarországi versenyló tizenharmadik születésnapján, lévén a Magyarországon tenyésztett, angol telivér szülőktől származó versenyló, a magyar lósport és lótenyésztés büszkesége dátumra pontosan a nevezett napon született 1874-ben Blaskovich Ernő tápiószentmártoni lótenyésztő birtokán. A világhírűvé vált versenyló nevét a budapesti Kincsem Park* és a 2007. június 8-án Sárneczky Krisztián csillagász által felfedezett, 161975 Kincsem nevű aszteroida is őrzi. Több szobrot és festményt is készítettek róla, életnagyságú bronzszobra a Kincsem Parkban, a galopp-pálya bejáratánál található (állíttatta a Magyar Lóverseny Vállalat 1977-ben, a pesti futtatások 150. évfordulóján). Csontváza ma is megtekinthető a budapesti Magyar Mezőgazdasági Múzeumban. Herendi Gábor filmrendező 2017-ben mutatta be Kincsem című romantikus kalandfilmjét, mely a csodakancát és a kiegyezés korát bemutató, valóságos eseményeket is tartalmazó filmfeldolgozása a ló és tulajdonosa életének. (Külső hivatkozás: Wikipédia)

„A Kincsem Park* 1925-ben épült, a maga idejében Európa egyik legmodernebb versenyterének számított. 2000 augusztusáig itt tartották a galopp versenyeket, többek között Imperiál is itt alapozta meg világhírét. A terület rendezése és a kombinált pálya megépítése után 2003. októberétől ismét itt rendezik a galopp versenyeket és 2004. júniusától már az ügetőversenyeket is. […] A korabeli, műemlék lelátók, a hatalmas füves területekkel a lóversenyt kiegészítő rendezvényeknek biztosítanak egyedülálló helyszínt” — olvasható a bejáratnál kihelyezett információs táblán. Persze, nem ez az egyetlen pont a környéken, ahol vizuálisan/lexikálisan szembejön velünk a dicső múlt! Vonatkozó, korabeli fotólenyomatokkal is kiegészített kollázs köszönti például az M2-es metró Pillangó utcai állomáshelyén a szerelvényre várakozó, illetve le- és felszálló utazóközönséget. Mindenképp érdemes megállni, s elidőzni egy cseppet!


Budapest, az M2-es metró Pillangó utcai megállóhelye — 2024. január 27.

A Kincsem sárga csodakanca debütáló futama 1876. július 21-én volt Berlinben, a legutolsó pedig 1879. október 21-én Budapesten. 54 versenyében egyszer sem talált legyőzőre. Múltvallató szándékkal elkövetett alkalmi vizitációnk fotói a budapesti helyszíneken készültek. Jelen esztendő fergeteg havának (január) huszonhetedik napján. 

Fényképezte: Martinek Imre

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..