home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Március 15-e helyett augusztus 20-án
Talpai Lóránt
2020.08.27.
LXXV. évf. 35. szám
Március 15-e helyett augusztus 20-án

Átadták a Kossuth- és a Széchenyi-díjakat — Az Európai Unió nem ismeri el a fehérorosz választás eredményét — Salvini a magyar családpolitikát méltatta

Átadták a Kossuth- és a Széchenyi-díjakat

Augusztus 20-án tartották meg a március 15-e alkalmából odaítélt Kossuth- és Széchenyi-díjaknak, valamint a Magyar Érdemrend középkeresztjének az ünnepélyes átadását. Kossuth-díjat vehetett át mások mellett Sárközi Mátyás író, műfordító, az InfoRádió londoni tudósítója, valamint Káel Csaba, Dörner György, Ladányi Andrea, Sunyovszky Szilvia és Szombathy Gyula is. Áder János köztársasági elnök az ünnepségen kiemelte: minden magyar ember tudja, mi zajlott Pesten és Budán 1848. március 15-én, annak a napnak minden mozzanatából történelem lett, 1848. augusztus 19-ét azonban korántsem őrzi ilyen erős nemzeti emlékezet, pedig ekkor az Országgyűlésben a képviselők a haderőről készültek dönteni. A nemzeti ünnep alkalmából kitüntetettek teljesítménye ugyanúgy gazdagítja az életünket, mint a történelmi hőstettek, az emlékké nemesült áldozatok, hiszen pontosan úgy tanítanak, gyógyítanak, fejlesztenek, szolgálnak, gyönyörködtetnek, kutatnak, szerveznek, szerkesztenek, ahogy tették ezt mindig a legjobbak.


Fotó: MTI
 

Az Európai Unió nem ismeri el a fehérorosz választás eredményét

Az EU hamarosan szankciókat vezet be a választási csalásért és a tüntetők elleni erőszakért felelős személyek ellen — jelentette be Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a tagállami vezetők rendkívüli tanácskozása után. Michel kifejtette, hogy a tagországok állam-, illetve kormányfői „világos üzenetet” küldtek, melyben kifejezték szolidaritásukat a fehérorosz néppel, és hangsúlyozta, a demonstrálók elleni atrocitások nem maradhatnak büntetlenül. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke arról számolt be, hogy a brüsszeli testület 53 millió eurót fog átirányítani fehérorosz kormányzati szervektől a civil szervezeteknek és a hatósági brutalitás áldozatainak, valamint a koronavírus-járvány elleni fellépésre. „A szabadságért és a demokráciáért harcoló fehéroroszok mellett állunk” — szögezte le.

 

Salvini a magyar családpolitikát méltatta

Magyarország népesedéspolitikáját dicsérte Matteo Salvini, a Liga vezetője az olasz katolikus mozgalom Riminiben megtartott találkozóján. A politikus kijelentette, hogy Magyarország azon kevés államok egyike, amelyek hatásos családpolitikát gyakorolva szembeszálltak az Európai Unióban tapasztalható demográfiai csökkenéssel. A Liga vezetője azt mondta, Magyarországon emelkedett a születési ráta. Ezzel szemben Olaszországban az utóbbi egy évben 116 000 gyerekkel kevesebb jött világra.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..