Március 15-e és a mai Európa

Március 15-e és a mai Európa

Európa ideológiai megosztottságára, az Európai Unió értékválságára és a közelgő európai parlamenti választások tétjére reflektálva tartotta meg március 15-ei központi ünnepségét a Vajdasági Magyar Szövetség Szabadkán, a Jadran színpadon.

„A tét ma sem kisebb, mint ami 171 évvel ezelőtt volt”

— Május 26-án döntenünk kell arról, hogy milyen Európát szeretnénk. Döntenünk kell arról, hogy meg kívánjuk-e őrizni keresztény gyökereinket, biztonságunkat, nemzeti identitásunkat és szuverenitásunkat. A tét ma sem kisebb, mint ami 171 évvel ezelőtt volt — mondta ünnepi beszédében Varga Judit, Magyarország Miniszterelnökségének európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkára, aki hangsúlyozta, hogy a magyar kormány alapvető fontosságúnak tartja a nemzeti kultúra, a nyelv, a nemzettudat megőrzését, a családok támogatását. Az államtitkár hozzátette: éppen ezért nagyon nagy jelentőséggel bír, hogy idén először az unió területén kívül élő állampolgárok is élhetnek az európai választójoggal és részt vehetnek Európa sorsának alakításában.

„Számunkra egyértelmű”

— Két világos, egymással szemben álló értékrenddel nézünk ma szembe és választanunk kell, nem csak magunk, de a jövő nemzedékek sorsáról is döntve – hangoztatta Pásztor István, a VMSZ elnöke. – Számunkra egyértelmű, hogy csakis olyan magyar politikát tudunk támogatni, amely nemzetben gondolkodik, jószomszédi viszonyokat ápol, egyenrangúságon, ugyanakkor közös cselekvésen alapuló Európai Uniót épít, ahol egyszer nekünk is helyünk lesz. Ennek a politikának Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke a szimbóluma — szögezte le. — Támogatjuk az egyetemes magyar nemzetet képviselő, az idők szavát meghalló, történelmi tapasztalataiból okuló, jószomszédságra építő magyar politikát, mert csak az tesz bennünket, kisebbségben élő magyarokat képessé arra, hogy ebben az újrarendeződő Európában és az Európai Unióban kiszolgáltatott, hosszan és méltánytalanul előszobáztatott Szerbiában érvényesíteni tudjuk érdekeinket — fogalmazott a VMSZ elnöke.

A politikai beszédeket követően az ünnepség az E becses zászlónak, a Hazának! című alkalmi műsorral folytatódott.


Roncsák Alexander felvételei

Tekintse meg az esemény teljes képgalériáját is!▼

Képgaléria

Cikkünk további képei

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Nemzetpolitika rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Facebook

Támogatóink