home 2024. május 06., Ivett napja
Online előfizetés
Március 13-a
Martinek Imre
2024.03.13.
LXXIX.. évf. 10. szám
Március 13-a

Ezen a napon született 1881-ben Hódmezővásárhelyen Kiss Lajos néprajzkutató, etnográfus, muzeológus, a történettudomány (néprajz) doktora.


Hódmezővásárhely, Tudós sétány /a Bethlen Gábor Gimnázium előtti park/ — 2023. április 15.

Színésznek készült, de végül a néprajz felé fordult a figyelme, melynek idővel igen széles területeit kutatta: foglalkozott a földművelés, táplálkozás, népi építkezés, kerámia, szűcsmesterség, hímzés kérdéskörével, végzett népzenei gyűjtést, helynévgyűjtést, Szabolcs vármegyében ásatásokat is folytatott. „Közös néprajzi gyűjtőmunkájuk eredményét 1904-ben kiállításon mutatták be. A gyűjtemény egyben a hódmezővásárhelyi néprajzi gyűjteményt is megalapozta.” (Külső hivatkozások: Wikipédia és tornyaimuzeum.hu)

1948-tól (ebben az évben kapta meg a Kossuth-díjat is) nyugdíjba vonulásáig Budapesten, a Néprajzi Múzeumban dolgozott muzeológusként. 1952-ben megkapta a történelemtudományok doktora címet. És bár halál a fővárosban érte végül utol, 1965. február 2-án örök nyugovóra szülővárosának Kincses temetőjében helyezték. Emlékét az alföldi városban iskola őrzi, a helyi Tornyai János Múzeumban pedig emlékszobát rendeztek be tiszteletére. 

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..