home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
,,Maradj velünk, Urunk!”
István Márta.
2005.06.08.
LX. évf. 23. szám
,,Maradj velünk, Urunk!”

Indul a körmenet ft. Király Tibor fehértemplomi plébános vezetésévelNemrégiben két nagyszabású egyházi esemény is volt a Dél-Bánságban. Előbb Fehértemplomon horvát nyelven tartottak eucharisztikus kongresszust mintegy kétszáz katolikus hívő részvételével, majd Versecen, a Szent Gellért Pk....

Indul a körmenet ft. Király Tibor fehértemplomi plébános vezetésével

Nemrégiben két nagyszabású egyházi esemény is volt a Dél-Bánságban. Előbb Fehértemplomon horvát nyelven tartottak eucharisztikus kongresszust mintegy kétszáz katolikus hívő részvételével, majd Versecen, a Szent Gellért Pk. Vt. elnevezésű plébániatemplomban, legalább ezerkétszáz bánsági katolikus hívő részvételével. Ezt az alkalmat az öröm napjának nyilvánította megnyitóbeszédében msgr. Huzsvár László bánsági püspök. Alkalom adódott itt mindenki számára, hogy megújulva, lelkében a fénynek helyet engedve megnyissa magát Jézusnak, és a testvériség örömében az emberi hit szilárdságát fejezze ki. Aligha távozott valaki is élmények nélkül.
Az eseményre huszonkét autóbusszal érkeztek a vendégek. Jöttek a legkisebb településekről, mint Majdán, Rábé Kanizsmonostor, majd Homokrév, Csóka, Padé, Tiszaszentmiklós, Szaján, Nagykikinda, Magyarcsernye, Tóba, Kisorosz, Nezsény, Bóka, Ürményháza, Nagybecskerek, de még számos más helységből is. A nap kiemelkedő pontja ft. Pósa László: Ugye lángolt a szívünk? című előadása volt. A szeretet sokoldalúságáról szólt és annak erejéről, amely erő hegyeket mozdít el, a szív lángolásáról, amely csodára lobbant fel minket, de arról is, hogy nem az ember irányítja a világ menetét. Ez a szeretet irányt jelöl, és életet alakíthat számunkra.
A nap forró és fárasztó volt, de ez aligha számított az odaseregletteknek, akik a templom hűvös falai között, a padokban, otthonról hozott szétnyitható székeken vagy csupán az oltár lépcsőire telepedve töltötték az órákat. Mindenki örült az embertársainak, vagy annak, hogy viszontlátja a kedves ismerősét. Fenséges érzés volt tapasztalni, hogy a nehéz mindennapokban még létezik közösség, ahova tartozunk, egy nagy, színes család, ahol lángolhatnak a szívek. Ezt érezte a buksi kislány, a kisgyermekes anya, a nehezen lépkedő, fájós lábú, eltörődött nagyanya, a jólöltözött öregúr, a szerzetesnővér vagy az idős pap. A külsővel és a nyelvvel senki sem törődött, megértették egymást. A főpásztori ünnepi szentmise keretében a hívőkhöz szólt msgr. dr. Pénzes János bácskai megyés püspök, msgr. Huzsvár László bánsági megyés püspök és msgr. mgr. Stanislav Hoèevar belgrádi érsek. A nap olyan méretű körmenettel zárult, amilyen még nem volt az utóbbi hatvan évben Versecen. Több helyen rendőrök zárták le a főbb utcákat, ily módon is szavatolva a hívősereg biztonságát. Számtalan járókelő némán és tisztelettel szemlélte a fenséges eseményt.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..