Marad az iskolaigazgató Magyarcsernyén
Tóth Lívia
2016.06.27.
LXXI. évf. 25. szám
Marad az iskolaigazgató Magyarcsernyén

Mint arról már beszámoltunk, a magyarcsernyei Petőfi Sándor Általános Iskola iskolaszékének hat tagja kezdeményezte Biacsi József igazgató leváltását, melyet május 27-ei ülésén a Magyar Nemzeti Tanács is támogatott. A településen június első napjaiban jártunk, de akkor sem az oktatási intézmény vezetője, sem Nagy Erzsébet, az iskola titkárnője nem kívánt nyilatkozni. A múlt héten viszont jelezték, hogy ők is elmondanák a történtekkel kapcsolatos meglátásaikat.

Az eset nemcsak hatalmas visszhangot keltett a kis, bánáti faluban, hanem alaposan meg is osztotta a lakosságot. A folyamat elindítói szerint azért van szükség a mandátuma felénél járó Biacsi József menesztésére, mert a Nagybecskereki Iskolaigazgatóság március 22-én megtartott ellenőrzésén az iskola 2-es osztályzatot kapott. A másik oldalon állók viszont úgy vélik, az igazgatót politikai okokból akarják eltávolítani a pozíciójából, mert a választásokon nem a VMSZ, hanem egy polgári lista tagjaként indult. (Forrongó magyarcsernyei iskolaügyek, Hét Nap, 2016. június 8.)

* Elsőként természetesen az érdekel, történt-e időközben valami, ami arra késztette az igazgató urat, hogy vállalja a nyilvánosságot.

— 2016. június 2-ai keltezéssel kézhez kaptuk a tartományi oktatási titkárság határozatát, melyben Nyilas Mihály titkár úr elutasítja az iskolaszéknek a leváltásomra vonatkozó kérelmét. Tudni kell, hogy az iskolaszék rendkívüli ülését 2016. május 17-én a helyi közösségben tartották meg. A hatályban lévő dokumentum viszont kimondja, hogy az iskolaszéket nem lehet néhány órával az ülés előtt összehívni, és a helyszíne sem lehet máshol, csak az iskolában. Éppen ezért az oktatási titkárság indoklásában is arra hivatkoznak, hogy az iskolaszék rendkívüli ülésének összehívási módja és helyszíne nem volt összhangban a szabályzattal. Emellett jelen kellett volna lennie a tantestület három képviselőjének is, de csak egyiküknek, az iskolaszék elnökének szóltak, hogy ott lehet, ha akar, a másik két kollégát nem értesítették. Az ülés határozatait, melyek közül az egyik a felmentésemre, a másik a megbízott igazgató kinevezésére vonatkozott, másnap behozták az iskolába, de a titkárunk, Nagy Erzsébet megtagadta, hogy iktassa őket, illetve ellássa az intézmény bélyegzőjével. Ekkor elővették a harmadik, szintén előkészített iratot, melyben az állt, hogy feljelentik Nagy Erzsébetet az oktatási titkárság felügyelőségén.

* Mit gondol, ezek után lesz-e az ügynek folytatása?

— Bízom benne, hogy nem lesz. Időközben megalakult az új helyi önkormányzat, mindenki elfoglalta a választások után kiérdemelt pozícióját. Az iskola és a falu érdekében remélem, hogy itt véget ér az ellenem és a mások ellen is indított hajsza. Ezúton szeretném megköszönni a kollektívának, a szülőknek és a település polgárainak, hogy támogattak, illetve kiálltak az iskola mellett.

A politikáról és a külső értékelésről

* Ön szerint is politikai oka van annak, hogy megpróbálták eltávolítani az iskola éléről?

— Biztos, hogy a politika van a háttérben, hiszen én is telefonos fenyegetés áldozata voltam. Május 16-án, este 9 órakor hívott fel egy bizonyos helyi VMSZ-tag, aki azt mondta, mivel nem az ő soraikban indultam a választásokon, viselnem kell a következményeket, és leváltanak. Erről hangfelvétel van a birtokomban, és jegyzőkönyv is készült, mert feljelentettem az illetőt. Ezt a személyt egyébként a faluból hárman is feljelentettük, mert szinte már sportot űzött a telefonos fenyegetőzésből. Viszont nekem már korábban, a Petőfi-szobor március 15-ei koszorúzásakor is a tudomásomra hozták, hogy gondom lesz abból, ha más listán szerepelek.

* Miért kapott az iskola rossz osztályzatot a külső ellenőrzés során?

— Az értékelés 1-től 4-ig terjed, és mi valóban 2-est kaptunk, de a Nagybecskereki Iskolaigazgatóságnak már eljuttattuk azoknak a lépéseknek és határozatoknak a javaslatát, amelyekkel igyekszünk javítani, illetve pótolni a hiányosságokat. Az osztályzat nem végleges, mivel a megbízott tanfelügyelők újra ellenőrizni és értékelni fogják az iskolákat. Megállapították például, hogy három tantárgyat (matematika, fizika és angol nyelv) nem szaktanár oktat, de erről a gondról, mely nem csak a mi iskolánkban merült fel, az illetékeseknek is tudomásuk van. Az említett tantárgyakat előadó, magyarul beszélő szaktanárokban egész Vajdaság területén hiány van. Az iskolában dolgozó többi tanár és tanító iskolai végzettsége viszont megfelelő. Azt is felrótták, hogy túl kevés választható tantárgyat kínáltunk fel a gyerekeknek, de ezen már az ősztől változtatni szeretnénk. Iskolánk mindig arra törekedett, hogy minőségi oktatást nyújtson a tanulóinak, és felkészítse őket a továbbtanulásra. Nagy hangsúlyt helyezünk a tanulási nehézségekkel küzdő diákok felzárkóztatására, valamint a kiemelkedő képességű gyerekekkel való foglalkozásra. Tanulóink számos versenyen vesznek részt, és képviselik iskolánkat nemcsak Vajdaságban, de a határokon túl is.

A lelkemben nagy ürességet érzek”

Nagy Erzsébetet az elmúlt hetek eseményei lelkileg nagyon megviselték, és a sok csatározás után hatalmas csalódottságot érez:

— Elmondhatom magamról, hogy ízig-vérig magyarcsernyei vagyok, a falu minden rezdülését érzem. Minden eseményen, megmozduláson ott voltam, jól éreztem magam, jó volt csernyeinek lenni. Most viszont nagyon el vagyok keseredve, mert jó néhány emberben csalódtam, méghozzá olyanokban, akikben megbíztam. Nem vagyok egyetlen politikai párt vagy polgári csoportosulás tagja sem. Mindig magyarnak tartottam magam, és mindig a legnagyobb vajdasági magyar érdekvédelmi szervezetre szavaztam. Mégis azok a helybeli emberek bántottak meg legjobban, akik ennek a szervezetnek a soraiba tartoznak. Nem tudom elfelejteni a telefonos fenyegetéseket, melyeknek az volt a lényegük, hogy velük leszek-e, vagy ellenük. Ezt a személyt én is feljelentettem a rendőrségen zaklatásért. Róla sem gondoltam volna soha, hogy valaha így viszonyul majd hozzám. És ugyanez vonatkozik arra a két emberre is, aki feljelentett a tartományi oktatási titkárság felügyelőségén, mivel akadályozom az iskola működését. Május végén a felügyelőség megbízásából iskolánkban járt a községi tanfelügyelő, átnézte az üggyel kapcsolatos dokumentációt, és mindent rendben talált. Itt jegyzem meg, hogy néhány nappal ezelőtt az egyik helybeli polgártársunk szintén elrendelte a községi tanfelügyelőnek, hogy látogasson el az iskolánkba, és vizsgálja át a dokumentációt. A tartományi döntés értelmében az iskolaigazgató marad, de a faluban igencsak megváltoztak az emberek közötti viszonyok. Jó, hogy az ügy így végződött, de a lelkemben nagy ürességet érzek.


Az alábbi képre kattintva olvassa el a szerző adatlapját is:
Tóth Lívia

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Riport rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..