home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Már novembert írunk
(o. i.)
2007.10.31.
LXII. évf. 44. szám

HÁGA ÉS KOSOVO. Ismét Belgrádban járt Carla del Ponte, aki külön tárgyalt Boris Tadić államfővel és Vojislav Koštunica kormányfővel. A hágai törvényszék főügyésze ezúttal engedékenyebb hangnemben nyilatkozott Belgrád együttműködési készségéről, mint korábban. Pozitívan értékelte a védelmi...

HÁGA ÉS KOSOVO. Ismét Belgrádban járt Carla del Ponte, aki külön tárgyalt Boris Tadić államfővel és Vojislav Koštunica kormányfővel. A hágai törvényszék főügyésze ezúttal engedékenyebb hangnemben nyilatkozott Belgrád együttműködési készségéről, mint korábban. Pozitívan értékelte a védelmi minisztérium archívumához való hozzáférhetőséget. Értékelése szerint a Szerbia és a hágai törvényszék közötti együttműködésben történt előrelépés, és ő személy szerint nem kíván akadály lenni Szerbia integrációs útján. Ehhez azonban Belgrádnak ki kell adnia a még a bujdosó, háborús bűntettek elkövetésével vádlott személyeket Hágának. Carla del Ponte megismételte meggyőződését: Ratko Mladić Szerbiában van. A főügyésznő az EU illetékesei előtt lapzártakor, hétfőn teszi meg jelentését.
Nevezett napon egy másik, Szerbia számára meghatározó jelentőségű esemény színhelye Bécs. A trojka néven ismert kosovói összekötőcsoport megbeszéléséről van szó, amelyről érdekes hír szivárgott ki. Megszellőztették, hogy Belgrád és Priština jövőbeli viszonyában azt az 1972-ben kötött megállapodást veszik alapul, amelyet a két német állam írt alá a jószomszédi kapcsolatokról?!
MEGÁLLAPODNAK AZ ELNÖKVÁLASZTÁS DÁTUMÁBAN? Kosovo végleges státusának a rendezése ügyében december 10-e a (ki tudja már, hányadik?) végső határidő. A kormányfő, Vojislav Koštunica SZDP-je szerint Szerbia számára nincs fontosabb kérdés Kosovónál, ezért a helyzet rendezéséig szó sem lehet a választásokról - a köztársasági elnök megválasztásáról sem. Az alkotmánytörvény diktálta kötelezettség (kiírni a választásokat az év végéig) azonban mindenképpen munkát ad a halalomnak. Vagy megszervezi a választásokat, vagy módosítja az alkotmánytörvényt. Tehát lépni kell. És már novembert írunk.
A múlt héten napvilágot látott hírek arra engedtek következtetni: az SZDP is a választások felé hajlik. Ha minden igaz, akkor a kérdésben még a héten megszülethet a megállapodás a hatalmi pártok között. A megállapodásnak sürgősen meg kellene születnie, ha valóban az egyre többet emlegetett december 9-ei dátum a nyerő. Ebben az esetben ugyanis a választásokat már a jövő héten, legkésőbb november 9-éig ki kellene írni!
PÁSZTOR OSTOROZ. ,,Az alkotmánytörvényt tiszteletben kell tartani, ugyanakkor azonban meg kell teremteni a választások kiírásának a feltételeit. Amennyiben ezt nem lehet elvégezni az alkotmánytörvényben előírt határidőn belül, akkor ezt a törvényt kell megváltoztatni - nyilatkozta Pásztor István, a VMSZ elnöke. Élesen bírálta a kormányt és a parlamentet az égbekiáltóan sok üresjáratért - szerinte még az előző Koštunica-kormány is százszor hatékonyabb volt a mostaninál. A VMSZ elnöke a múlt heti újvidéki sajtótájékoztatón a Demokrata Pártot és annak tisztségviselőit sem kímélte: szerinte Szerbiában minden arról szól, hogy mikor és miként lehet Boris Tadić ismét köztársasági elnök. A felsoroltak miatt Pásztor István úgy látja, hogy ,,Szerbia a politikai destabilizálódás útjára lépett.
FORDÍTÓSZOLGÁLAT ALAKUL. A komótos parlamenti tempó miatt a szerbiai képviselőházban eddig nem voltak meg a feltételei annak, hogy a kisebbségi képviselők anyanyelvükön szólalhassanak fel. A házszabályra hivatkozva ezt Varga László, a VMSZ képviselője tette szóvá, s követelte: tegyék lehetővé a kisebbségi képviselőknek, hogy élhessenek az anyanyelven való felszólalás jogával. A házelnök a múlt héten bejelentette: működni kezd a fordítószolgálat, amely lehetővé teszi, hogy a kisebbségi képviselők anyanyelvükön szólalhassanak fel, ugyanakkor ezentúl az elfogadásra beterjesztett dokumentumokat is anyanyelvükön kapják kézhez.
ALAPKåLETÉTEL NAGYBECSKEREKEN. Nagybecskereken 2001 szeptemberében kezdte meg működését a Szent János magánkórház, amely egy éven belül egy új, 1200 négyzetméteres épületbe költözhet. Az ünnepélyes alapkőletételen jelen volt dr. Lódi Gábor, a tartományi kormány alelnöke, Pásztor István, a kis- és középvállalkozások tartományi titkára, Gyarmati Zoltán környezetvédelmi titkár, Bratislav Tomić, a község ideiglenes tanácsának elnöke, valamint a katolikus és pravoszláv egyház képviselői. A négy alapító - dr. Mileta Popov, dr. Tordé László, dr. Vladimir Arsenić és dr. Predrag Matejin - összefogásából született vállalkozásnak mára hét alapító tagja van, az új magánkórház pedig legalább 9 szakorvost és 30-35 egészségügyi dolgozót foglalkoztat majd.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..