home 2024. május 18., Erik napja
Online előfizetés
Már megéltük, nem kérünk belőle
2007.12.05.
LXII. évf. 49. szám

A VMSZ Elnökségének közleményeA Vajdasági Magyar Szövetség Elnöksége a leghatározottabban elítéli a - számos településről visszaigazolt - újabb katonai idézések kézbesítésének hullámát, mely nem kizárt, hogy kapcsolatban van a kormány azon utasításával - melyet a demokrata párti miniszterelnök-helye...

A VMSZ Elnökségének közleménye
A Vajdasági Magyar Szövetség Elnöksége a leghatározottabban elítéli a - számos településről visszaigazolt - újabb katonai idézések kézbesítésének hullámát, mely nem kizárt, hogy kapcsolatban van a kormány azon utasításával - melyet a demokrata párti miniszterelnök-helyettes Božidar Đelić hozott nyilvánosságra --, miszerint a minisztériumoknak kötelezően cselekvési stratégiát kell kidolgozniuk Kosovo esetleges egyoldalú függetlenségének kikiáltása esetére. Meggyőződésünk, hogy az elmúlt másfél évtized háborús időszaka után a kosovói kérdést csak és kizárólag diplomáciai, illetve politikai eszközökkel lehet és kell megoldani. Bármilyen esetleges fegyveres konfliktus újabb káoszba süllyesztheti a sokat szenvedett térséget: magával hozva az életszínvonal további csökkenését, a mindennapi létbizonytalanság időszakát és a kilátástalan jövőt. Ezt már megéltük, nem kérünk belőle. Nem tartjuk megnyugtatónak a kormány eddigi hivatalos magyarázatait az idézésekkel kapcsolatban, mivel a 90-es évek eseményeit szem előtt tartva mindenki számára közismert, hogy az ilyen intézkedések általában mit eredményeztek a múltban.
Felszólítjuk Dragan Šutanovac demokrata párti honvédelmi minisztert, hogy a pánikhangulat gerjesztése helyett tegye egyértelművé, és támassza alá bizonyítékokkal, hogy mi tette szükségessé ezeket az intézkedéseket, és miért mulasztották el a közvélemény idejében való tájékoztatását. Követeljük Szerbia kormányától, hogy a miloševići retorikát idéző hangulatkeltés helyett valódi kormányzást végezzen, foglalkozzon végre a polgárok mindennapi gondjaival, s a demagóg szólamok helyett indítsa el Szerbiát az európai úton. Nemzettársainkat nyugalomra intjük. Figyelembe véve a honvédelmi minisztérium tájékoztatóját, mely szerint csak adategyeztetésről van szó, az esetleges kellemetlenségek elkerülése érdekében célszerűnek tartjuk, hogy a címzettek jogkövető magatartást gyakorolva tegyenek eleget az idézésnek. Ezzel együtt határozottan leszögezzük: a vajdasági magyarság nem akar és nem fog részt venni semmilyen újabb fegyveres konfliktusban - olvasható a VMSZ Elnökségének közleményében.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..