home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Már a polgármester irodája is beázott
2013.11.06.
LXVIII. évf. 45. szám
Már a polgármester irodája is beázott

Csókán a jelenlegi községháza épülete a múlt század hatvanas éveinek elején készült el. Egykor mezőgazdasági középiskola működött benne, majd a hetvenes években a községi önkormányzat költözött bele. Az objektumnak jelenleg több funkciója is van: otthont ad a községi közigazgatási, a telekkönyvi és az adóhivatalnak, azonkívül szociális központ is és asztaliteniszklub is van benne.

Az eltelt több mint fél évszázad alatt az aktuális helyi vezetők csak a legszükségesebb javításokat végeztették el az épületen, nagyobb felújítás nem történt rajta. Az idő romboló hatása meglátszik a sima tetőn és a külső falakon is. Az egyre repedezettebb, bitumennel szigetelt tetőn megállt a csapadékvíz, és egyre több helyen utat talált magának az épület belsejébe. Beázik a községháza és a polgármesteri iroda is, a külső falakról hullik a vakolat, rossz a szigetelés, drága az épület fűtése.

Mindezeknek a bajoknak az orvoslására az önkormányzat a saját eszközeiből, a községi költségvetésből mintegy 7 millió dinárt különített el. Ebből a pénzből — egyelőre a fő épület fölé — új tetőt emelnek a sima fölé. A külső falakat energiatakarékosság céljából nyolc centiméter vastag szigetelőanyaggal burkolják be, és ettől mintegy húszszázalékos energiamegtakarítást remélnek.

A közbeszerzési pályázat elhúzódása miatt a munkálatok nem kezdődhettek meg a nyáron, a kedvező időjárásnak hála azonban most szépen haladnak. A tervek szerint a kivitelező a tél beálltáig elvégzi a falak szigetelését és felhelyezi a több mint ötszáz négyzetméternyi új tetőt.

A csókai községi képviselő-testület legutóbbi ülésén egyébként két képviselő tartózkodásával ellenszavazat nélkül fogadták el a községi tanácsnak a költségvetés csökkentésére előterjesztett határozati javaslatát. A döntés értelmében Csóka község idei költségvetése 43 millió dinárral karcsúsodott. A kiadások lefaragásának eredményeként az év végéig 678 millió dinár bevételre tehet szert az önkormányzat, a községi költségvetésből tervezett beruházásokra pedig jut elegendő pénz, és a büdzséből támogatott intézmények — az óvodák, az iskolák, a művelődés stb. — sem szenvednek majd hiányt.

Tető alá került a harangláb

Nemrégiben Tiszaszentmiklóson már az utolsó simításokat végezték az 1848/49-es szabadságharc emlékére készülő haranglábon. Törtei János, a községi tanács helyi közösségekkel megbízott tagja elmondta: a harangláb alapja márciusban az 1848/49-es szabadságharc 165. évfordulójára készült el, mostanra pedig befejezték a fakonstrukciót és a tetőt is, a harang beszerzése pedig folyamatban van. A tervek szerint jövő tavaszra már ezen a helyen ünnepelheti meg a falu lakossága a szabadságharc évfordulóját.

A félmillió dinár értékű beruházást a tiszaszentmiklósi helyi közösség és a csókai önkormányzat közösen jegyzi. A kivitelező, a Süli Enterier magánvállalkozás, és a helyi közösség polgárai nem egy alkalommal vették ki  részüket a munkálatokból, a harangláb környékének rendezéséből. 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..