home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Manók és tavasztündérek
Szakáll Laura
2023.03.05.
LXXVIII. évf. 9. szám
Manók és tavasztündérek

A klasszikus, piros ruhás, kedves kis manókat leginkább a karácsonyi ünnepkörhöz kötjük, ám a skandináv stílusú textilfigurák minden évszakban kellemes díszei lehetnek az otthonoknak. Például a húsvéti ünnepek környékén tavaszi színekbe öltöztetve is kellemes hangulatot teremtenek. Annál is inkább, mert úgy tartják, szerencsét hoznak.

A magyarkanizsai Gutási Márta néhány éve manólázban ég, a lányaival közösen ugyanis muris figurák készítésébe kezdett. A karácsonyi és a húsvéti ünnepkörhöz is számtalan díszt varrnak, de az évaszakokhoz illő, illetve semleges lakásdekorációs elemekkel, születésnapokra, esküvőkre és egyéb alkalmakra adható ajándéktárgyakkal is várják az érdeklődőket.

— Öt éve kezdtük el a családi vállalkozást a két lányommal. Az alkalom véletlenül adódott. A családnak készítettem manókat ajándékba, a lányom felrakta az internetre, és elindult az érdeklődés. Akkoriban ez még újdonság volt, úgy éreztük, van benne lehetőség. Majd a manópárokkal bővítettük a kínálatunkat, és ezen a vidéken mi voltunk a kezdeményezői, hogy manólányok is legyenek a fiúk mellé. Ajtódíszeket, asztaldíszeket is készítünk, melyeket az évszaknak megfelelő kiegészítőkkel teszünk teljessé. Textillel és természetes anyagokkal dolgozunk. A manók testéhez vannak a szabásminták, hogy mekkorák legyenek, majd ehhez alkalmazkodik a sapka, mely igazából kötött, mert az melegebb hatású. A fiatalabbik lányom, Jutka a marketinges, ő tartja a kapcsolatot az érdeklődőkkel, feltölti a fotóit az internetre, de besegít nekem is, orrokat varr, stb. Az idősebbik lányom, Kati, nagyon ügyes, szépen dekorál, ő készíti a téli időszakban a manók mellé a szarvasokat, angyalkákat, húsvét közeledtével pedig a nyulakat, bárányokat. De mind a hárman együtt ötletelünk.

* A tavasz, illetve a húsvét közeledtével mi mindennel készülnek?

— Mindig próbálunk valami újat is felkínálni a meglévő munkáink mellé. A manók ilyenkor tavasziak, olyan színkombinációkat alkalmazunk, amelyek illenek az évszakhoz, a zöld, a sárga, a rózsaszín, a fehér és a bézs dominál. A kalapjukat ilyenkor például virágokkal díszítjük. Az idei újdonságaink a tavasztündérek, melyek a barkacsokorra, a húsvéti fára vagy az ablak kilincsére is felakaszthatóak. Kedves ajándékok lehetnek az ünnepekre, születésnapokra, és kísérőajándéknak is megfelelnek. Most készülnek a húsvéti jelképek is, a csirke, a bárány és a nyuszi, a kakas, valamint a tyúk. Ezek egy kicsit karcsúbbak, formabontóbbak, vagyis nem biztos, hogy éppen tyúkformája lesz a tyúknak. Próbálunk kollekciókat is készíteni, egymással harmonizáló tyúkokat, de van közöttük pöttyös, kockás, csíkos is. Ma már a manókat sem csak a karácsonyhoz kötik, hiszen nem csak a klasszikus skandináv manók a keresettek. Olyan asztal- és ajtódíszeket is készítünk, amelyek a tavaszi időszaktól őszig, a tökös dekoráció megjelenéséig kint tarthatóak. Kedves manók ülnek rajtuk, csipkével bevont mécsestartóval, virágokkal vannak díszítve. A nyári időszakban érkeznek a tengerész manócskák, olyan ajtódíszek, asztali dekorációk, ahol a fehér és a kék dominál, kagylókkal, csigákkal, csillagokkal kiegészítve. Ősszel textiltökök, -gombák, -boszorkányok is vannak a kínálatban az őszi manók mellett. Esküvőkre a pénzajándék vagy az utalvány mellé esküvői manópárt is rendelnek, és mi minden igényre nyitottak vagyunk. De például húsvétra az idén is készítünk olyan manókat, amelyeknek a sapkáján nyuszifül van. Ezek a nyuszimanók. Sem manók, sem nyuszik, viszont jópofák és aranyosak. A birkákra is több variáció lehet, viccesek, kecsesek, gömbölydedek. Az idő függvénye, hogy mi mindent tudunk kivitelezni a tervekből. Rengetegféle anyagot beszereztünk, számos elképzelésünk van, csak rövidek az éjszakák hozzá.

* A kézművesrendezvényeken is találkozhatnak az érdeklődők a munkáikkal?

— Most már kezdenek megismerni bennünket, meghívásokat kapunk a tematikus vásárokra, és már a kirakodóvásárokon is megjelentünk, ami egy újabb kihívás. Az ilyen alkalmakra apró dolgokkal is készülünk, melyeket vásárfiaként vehetnek meg az emberek akár a gyerekeknek, akár saját maguknak.

* Hogyan élik meg a közös munkát a lányaival?

— Köztünk mindig nagyon jó volt a kapcsolat. A gyerekekkel sok a közös érdeklődési körünk. Ezt a hármast csak megerősíti a közös munka. Nagyon tudunk örülni a sikereknek, a dicséretnek, de annak is, ha valaki csak megáll a standnál, és elmosolyodik. Ez örömmunka számunkra. Ha fáradtak vagyunk, vagy nincs időnk, akkor nem is érdemes hozzákezdeni, mert nem lesz szép. Olyankor azt mondom, két napra eltesszük, és utána folytatjuk. Mondják is sokan, látszik a munkáinkon, hogy szeretettel készültek. Nagyon örülünk a személyes találkozásnak. Sokan interneten rendelnek tőlünk, de a vásárokon odajönnek bemutatkozni. Szeretném megköszönni a vásárlóink bizalmát és azt is, hogy ajánlanak bennünket az ismerőseiknek.

A manók az online felületeken is megtalálhatóak. A Martis manofaktura nevű oldalon minden korábbi terméket is megtekinthetnek az érdeklődők.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..