home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Manapság a cirkusz kifizetődő — avagy a 6ix9ine-jelenség
Zvekán Péter
2020.06.05.
LXXV. évf. 22. szám
Manapság a cirkusz kifizetődő — avagy a 6ix9ine-jelenség

Ha csak egy percre megállunk, és belegondolunk, akkor egyértelművé válik, hogy manapság akkora dömping van a piacon, hogy talán sohasem volt ennyire nehéz kitűnni valamivel. Régebben elég volt kiemelkedően jónak lenni, aztán ehhez párosult az image stb., de olyan ártatlan módon, mint a Beatlesnél a gombafrizura. Jelenleg valami egészen extrémre van szükség, amit az internet adta lehetőség és az új generációk online életének világa csak még inkább emel. Ez a környezet viszont tökéletes az olyan embereknek, mint 6ix9ine, aki mára világsztár lett az extremitásának és az agresszivitásának köszönhetően.

Kezdjük azzal, hogy a húszas éveiben járó Daniel Hernandez, azaz 6ix9ine édesapját valamivel több mint tíz éve lelőtték, aminek hatására a fiú nem érettségizett le, édesanyját pedig a fű árulásából befolyt összegből támogatta. Közben elkezdett rapperkedni is, de mindez mit sem ért, amíg nem szólt közbe a véletlen. Az egyik róla készült kép valamiért vírusként kezdett el terjedni a világhálón. Itt már a jól ismert színes hajjal és fogsorral láthattuk.


Fotó: www.brooklynvegan.com

Mivel a fotó szinte az egész világot bejárta, sokan kezdtek el érdeklődni a fiú felől, és nem kellett sok idő, hogy rátaláljanak a zenéjére. Ez részben azért volt érdekes, mert a srác rapstílusa nagyon agresszív. Szinte üvölt a dalaiban, ami, megjegyzem, elég jól hangzik. A hirtelen jött népszerűséget meglovagolva csőstül jött az őrület. Először is tagja lett egy bűnbandának, mely a karrierjét is egyengette a háttérből. A tagok rendszeresen szerepeltek a klipjeiben. Az online platformokra szinte mindent feltöltött korlátok nélkül. A többi közt egy olyan partit is, amelyen egy kiskorú nővel szórakoznak. Ennek egy év feltételes büntetés és 300 óra közmunka lett a vége. Mindez persze mit sem számít, hiszen a lényeg a hírnév.

Közben születtek a dalok, és elkezdtek ömleni a dollármilliók. 6ix9ine ugyanis közben annyira felkapott lett, hogy klipjeit rendszerint több 100 millióan, néhány esetben több mint 1 milliárdan tekintették meg. A gond csak az volt, hogy a srác menedzsmentje konkrétan bűnözőkből állt, akik olyan szinten keverték a barnát, és lövöldöztek, ha kell, ha nem, hogy rapperünk mindenkit kirúgott.


Fotó: bostonglobe-prod.cdn.arcpublishing.com

A csúcson pedig bekövetkezett a fordulat — egy nagy per formájában. Tudni kell, hogy 6ix9ine a Bloods bűnbanda egyik alszárnyának, a Nine Trey Gangstersnek a tagjaként több kirívóan erőszakos New York-i bűncselekményben is részt vett, a többi közt fegyveres rablásban és kábítószer-kereskedelemben is segédkezett, valamint egy alkalommal fegyverrel lőtt egy rivális banda tagjára, hogy ráijesszen. Röviden a lényeg: olyasmiről is lehetett hallani, hogy a sok elkövetett bűn miatt a sztár 47 évet is kaphat, de aztán kiderült, hogy csak 2 évet kell ülnie. Ebből világossá vált, hogy 6ix9ine mindenkit felnyomott, akit csak lehetett, így ráragadt a rat — magyarul patkány — jelző.

A világjárványnak köszönhetően 6ix9ine korábban tudott szabadulni. Házi őrizetben van, a bíró pedig megengedte, hogy klipet forgassanak a házában. Azt még tudni kell, hogy amíg börtönben ült, annyit foglalkoztak vele, és népszerűsége olyan mértékben nőtt tovább, hogy az egyik neves kiadóval kötött egy két lemezről szóló, összesen 10 millió dolláros szerződést. Visszatérve, szabadulása után az Instagramon jelentkezett egy live-val, melyben elmagyarázta az ő nézőpontját, hogy miért dobott fel mindenkit. Közben rekordot döntött, hiszen Instagram-live-ot addig még 1 millióan sem néztek soha, nála viszont ez a szám meghaladta a 2 milliót. Bumm, megint nőtt a népszerűség.


Fotó: www.nme.com

Valamivel több mint egy hete jelent meg a legújabb, már az otthonában rögzített klip, a Gooba, melyben arról énekel, hogy New York királya visszatért! Közben még a rat jelzőre is rájátszik, hiszen a videóban az egyik pillanatban az arca helyén egy digitális egérarc jelenik meg. Mondanom sem kell, a klipet csak az első órában több millióan tekintették meg, ma ez a szám már több százmillió.

Úgy látszik, ezt hozza a modern kor. Ez a srác szinte cenzúra nélkül nyomja a tartalmat, felület pedig van dögivel. A fiataloknak meg valamiért érdekes. Szeretik, támogatják, foglalkoznak vele. Ő pedig úszkál a milliókban.

 

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..