home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Májusi pörgés
2016.05.22.
LXXI. évf. 20. szám
Májusi pörgés

Koszovó elismerése nélkül Szerbia nem lesz az EU tagja. Belgrád Óvárosában a haladók nélkül állt fel az új helyi hatalom. Tízezrek tüntettek a főváros történelmi arcképének megváltoztatása ellen. A Szerb Pravoszláv Egyház adót csalt Svájcban. A hét hírei belgrádi szemmel.

Tasovac elégedett

Ivan Tasovac tájékoztatási és kultuszminiszter elégedett eddigi munkájával, de hozzátette az elmúlt időszakban bevett klisét, mely szerint az elért eredményeknél természetesen többet is meg lehetett volna valósítani. Arra a kérdésre, hogy számít-e a mandátuma esetleges meghosszabbítására, azt mondta, hogy a leendő miniszterelnök tisztsége a következő kormány tagjainak a megnevezése. (Beta)

Az EU-csatlakozás feltétele Koszovó elismerése

Ulrike Lunacek, az EP alelnöke és koszovói jelentéstevője a múlt héten kijelentette, hogy Koszovó függetlenségének elismerése lesz az egyik fő feltétele annak, hogy Szerbiát felvegyék az Európai Unióba. Az osztrák politikus szerint ez az EU Ciprussal kapcsolatos eddigi negatív tapasztalatai miatt van így. Mint mondta, a szigetállamot annak idején úgy vették fel az unióba, hogy mindmáig nincsenek világosan meghatározott határai, mivel az északi területek török megszállás alatt állnak. „Ez egy olyan tapasztalat, amely a jövőre is kihatással van, s az EU többé nem fog felvenni a sorai közé olyan országot, amelynek nincsenek világosan meghatározott határai a szomszédjai felé. Ezért egészen biztos vagyok benne, hogy Szerbia mindaddig nem lesz felvéve az EU-ba, amíg nem ismeri el Koszovó függetlenségét. Nem miattam, hanem azért, mert nem fogadhatunk el egy olyan államot tagországnak, amelynek nincsenek világosan definiált határai” — nyilatkozta Ulrike Lunacek. (Tanjug)

Az Óváros sokkolta a haladókat

Sokkolta a Szerb Haladó Pártot az a fejlemény, amely a múlt héten alaposan felkavarta a belpolitikai állóvizet. Belgrád Óvárosának új többségi önkormányzata ugyanis — a releváns politikai erőközpontok megkérdezése nélkül —már fel is állt. Marko Bastać demokrata párti képviselő ugyanis személyes megbeszélésekre invitálta az 56 tanácsnokot, majd 38 képviselő támogatásával megválasztották az önkormányzat új vezetőit. Az új önkormányzati hatalmat a DP-n kívül támogatták még a radikálisok, valamint a Dveri—DSS- és az SDS—LDP-koalíció. Polgármesternek a demokrata Mila Popovićot, helyettesének a szocialista Nenad Borovčanint választották meg, a vkt új elnöke pedig Avram Izrael, az SDP—LDP-koalíció funkcionáriusa lett. Az Óváros egyébként egyike annak a három belgrádi önkormányzatnak — Vračar és Újbelgrád mellett —, amelyekben a haladók nem tudtak többséget szerezni. (B92, Beta, Tanjug)

Hogyhogy mi sokkoltunk?

Milan Damjanović, a Szerb Radikális Párt belgrádi szervezetének elnöke szerint a radikálisok jól döntöttek akkor, amikor az Óvárosban a demokratákkal léptek koalícióra. Mint mondta, az önkormányzat munkájának semmi köze sincs az országos politikai helyzethez. Ezért sem érti, hogy miért is okozott ez a lépés ekkora felhördülést az országban, hiszen szerinte inkább a haladó Aleksandar Vučić és a liberális Čedomir Jovanović tárgyalásairól szóló híreknek kellene sokkolniuk a közvéleményt. (Tanjug)

Tízezrek tüntettek

Tízezrek tüntettek Belgrádban amiatt, hogy eddig ismeretlen álarcos személyek április 24-éről 25-ére virradóra engedély nélkül lebontottak egy, a város történelmi örökségéhez tartozó épületet. Az ügyben Aleksandar Vučić miniszterelnök is megszólalt, aki úgy nyilatkozott, hogy fogalma sincs, mi is történt azon az éjszakán. (B92, Blic)

Adót csalt az egyház

A Szerb Pravoszláv Egyházat adócsalás miatt szektává nyilvánították Svájc területén. A gyanús pénzügyi ügyletek miatt a svájci állam a saját kezelése alá vonta az egyház mintegy 10 millió frankot érő vagyonát. A Blic napilap Irinej pátriárkát is megkereste az ügyben, aki mindössze annyit nyilatkozott, bízik benne, hogy valamilyen megoldás majd születik. (Blic)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..