Májusi impressziók

Májusi impressziók

Kórustalálkozó, koszorúzással egybekötött emlékezés, illetve pluszmunkát vállaló készülődés jegyében teltek Torontálvásárhelyen május havának első napjai.

Mottó: „Mi mindig a saját házunkon dolgozunk...”

A Balassi Intézet, valamint a vajdasági kulturális titkárság támogatására támaszkodva érkezett május 8-án Torontálvásárhelyre a Dél Pacsirtái gyermekkórus. A csapat a karnagya, Györfi Sándor hertelendyfalvi zenetanár felkészítésében és kíséretében négy kórusművel mutatkozott be a falu általános iskolájában. Mint ismeretes, a bukovinai kirajzású al-dunai székelység településeinek (Pancsova/Hertelendyfalva, Sándoregyháza és Székelykeve) felsőseiből összeállt, jelenleg huszonhét főt számláló összesített gyermekkórus a kilencvenes évek végén jött létre a szép emlékű Börcsök Erzsébet Vajdasági Módszertani Központ védnöklete alatt. Alapításának pillanatától e „formációt”, melynek munkájában egykoron az ürményházi diákok is megmártóztak, több karnagy is vezette. Ernyőszervezetének megszűnte után a Pacsirták tevékenységét főként a nevezett települések művelődési egyesületei karolták fel. Napjainkban a kórus immár hivatalosan is bejegyzett civil szervezet. Mint megtudtuk, a csoport a tavasz deréki/nyár eleji tájolásának idején az elmúlt évadban megvalósított tevékenység eredményeit kívánja bemutatni. Interaktív módon kínálva fel a vendégszereplések során meglátogatott dél-bánsági iskolák tanulóinak a kórusba való bekapcsolódás lehetőségét. Egy olyan helyre, ahol a magyar népdalkincs, illetve neves magyar zeneszerzőink műveinek elsajátításával egyidejűleg maga az öntudat-erősítés és a közösségépítés is imperativus. A torontálvásárhelyi látogatás helyi védnöke a Moša Pijade Elemi Iskola és a József Attila Művelődési Otthon volt. 

A Dél Pacsirtái gyermekkórus

*

Testvér-gyülekezeti látogatással kezdődött az idei Májusi napok rendezvénysorozat Torontálvásárhelyen. A néhány évvel ezelőtt létrehívott rendezvény nyitánya a 216 esztendővel ezelőtti, egészen pontosan az 1799. május 12-ei esemény emlékét méltatta. Ezen a napon alakult meg hivatalosan a helyi református egyházközség, Tar János tiszteletes úr lelkipásztorkodásának idején. A május 10-ei hálaadó ünnepi istentiszteleten Kovács Tünde lupéni lelkésznő hirdette az Igét: „...légy erős és bátor. Ne félj, és ne rettegj, mert veled van Istened, az ÚR, mindenütt, amerre csak jársz” (Józs 1,9). Ezután a dél-erdélyi, a nagyatádi és a hódmezővásárhelyi (ótemplomi) testvérgyülekezet képviselői elhelyezték koszorúikat a templomkertben felállított kopjafáknál.

*

Kapcsolatépítő viszontlátogatásra érkezett Torontálvásárhelyre a hódmezővásárhelyi Klauzál Gábor Általános Iskola küldöttsége május 14-én. Az elvárásokkal összhangban az előkészületi munkálatokból a debellácsi iskola hatodikos diákjai is derekasan kivették a részüket. A mellékelt képkockánk által megörökített pillanat egy ilyen akció fináléját méltatja.

Vendégváróban

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Bánáti Újság rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Májusi impressziók
Bánáti Újság
  • Kónya-Kovács Otília
  • 2020.02.23.
  • LXXV. évfolyam 8. szám
Májusi impressziók
Bánáti Újság
Facebook

Támogatóink