home 2024. május 05., Györgyi napja
Online előfizetés
Májusfák Magyarcsernye utcáin
Bacsik Lőrinc Natália
2023.05.05.
LXXVIII. évf. 18. szám
Májusfák Magyarcsernye utcáin

Immár harmadik éve, hogy néhány fiatal édesanya a régi hagyományokat újraélesztve, azok egy kis töredékét megőrizve, szalagokat készít a májusfákra.

Április végén már többen érdeklődtek, lesznek-e az idén is színes krepp-papír szalagok. Az igenlő válasz híre gyorsan terjedt, és néhány nap alatt nagyon sokan jelezték, szeretnének szalagot gyermekeik számára.

Öt édesanya és két nyolcadikos diáklány két délután 130 szalagfüzért készített. A többszínű (piros, fehér, kék, narancs- és citromsárga, rózsaszín, lila, zöld) szalagokat spárgára fűzve kapták el a megrendelők. A regrutáknak (akik az idén töltik be a tizennyolcadik életévüket) szélesebb és fodrozott szalagok járnak. Ilyenből tíz darab készült. Ezúttal csak egy csupa fehér szalagokból álló füzért rendeltek. Ez azon fiataloknak jár, akik az idén házasodnak össze.

Érdekességnek számít, hogy az alkotó anyukák közül csupán ketten magyarcsernyei származásúak, Šijuk Csilla és Nagy Teodóra. Ők már gyerekként láthatták ezt a szokást, később nekik is készült szalag, sőt, ők is készítették, és ünnepelték a májusfaállítást. Csilla ötlete volt 2021-ben, hogy újra legyenek májusfák. Akkor a játszótéren fogtak hozzá az ott megjelent anyukák, tavaly és az idén pedig Csilla házában folyt a munka. A többi anyuka Magyarcsernyére kerülve, itt letelepedve találkozott ezzel a hagyománnyal. Megyeri Melinda Tordáról, Vidács Hajnalka Horgosról, Bacsik Lőrinc Natália pedig Kisoroszról költözött a faluba.

Jó volt hallani mindazt, amit a májusfaültetésről meséltek a csernyeiek. Régen május 1-je reggelére már több ház előtt is ott díszelgett a májusfa. Ezeket hajnalban a falubeli regruták (azok a fiúk, akik abban az évben mentek katonának) állították fel azon házak elé, ahol házasulandó fiatalok laktak. Később a tizennyolcadik évet betöltő fiatalok háza elé is került májusfa, illetve a katonaság megszűnésével a tizennyolc évesek állították fel a fákat. Május második vasárnapjának délutánján szedték ki őket, de előtte, szombat este, minden májusfát felújítottak, hogy a lebontáskor díszesebb legyen. A kiszedést énekszó, zene kísérte, a virágok, szalagok mellé felfűzött borosüvegből minden regruta kortyolgatott. Este megtartották a bálokat, ahova a regruták és a rokonaik, ismerőseik voltak hivatalosak.

Nagy öröm, hogy az idén ballagó tanulók, Bugyi Réka és Vastag Evelin is jelentkeztek a szalagok készítésére, mert ez arra enged következtetni, hogy a fiatalok is érdeklődnek a hagyomány, a régi szokások iránt.

Bízzunk benne, hogy otthon, amikor felállítják a házak elé a leginkább lila és fehér orgonavirággal, szalagokkal díszített farudat, a szülők, nagyszülők mesélnek a régi idők szép szokásairól, és talán hamarosan újra megszervezik Magyarcsernyén a közös májusfaültetést, a kiszedést, a felvonulást és a regrutabált.

Fotók: Facebook

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..