home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Május 9-e: Európa-nap és a győzelem napja
2023.05.09.
LXXVIII. évf. 18. szám
Május 9-e: Európa-nap és a győzelem napja

Minden évben május 9-én ünnepeljük meg az Európa-napot, mely az európai békét és egységet állítja reflektorfénybe. Ez a nap a történelmi jelentőségű Schuman-nyilatkozat évfordulója. E nyilatkozatában Robert Schuman francia külügyminiszter új politikai együttműködést vázolt fel Európa számára annak érdekében, hogy a kontinens országai között soha többé ne robbanjon ki háború. Robert Schuman nyilatkozatát tekintjük az Európai Unió kialakulásához vezető út kezdetének.

Robert Schuman francia külügyminiszter 1950. május 9-én vetette fel a mai Európai Unió elődjének tekinthető Európai Szén- és Acélközösség létrehozását. Az integráció első lépcsőfokaként 1951. április 18-án írta alá Párizsban Franciaország, Németország, Olaszország, Belgium, Hollandia és Luxemburg a Montánunió-szerződést.

Az első európai szintű megállapodást 1957. március 25-én az Európai Gazdasági Közösséget és az Európai Atomenergia Közösséget létrehozó Római Szerződés követte. Az EGK-ból, közkeletű nevén a Közös Piacból nőtt ki fokozatosan az Európai Közösségek, majd az Európai Unió.

Az Európa-nap május 9-ei megtartásáról 1985-ben döntöttek az Európai Közösségek állam- és kormányfői.

Május 9-ét a fasizmus fellett aratott győzelem napjaként is ünneplik, ugyanis 1945-ben ekkor ért véget a II. világháború Európában.

Németország feltétel nélküli megadását 1945. május 7-én írták alá. Közép-európai idő szerint május 8-án 23 óra 1 perckor lépett életbe, de ekkor Moszkvában már május 9-e volt. A háború azonban ténylegesen szeptember 2-án ért véget, amikor Japán aláírta a kapitulációt.

(Különböző internetes források alapján)

Fényképezte: Hodolik Boglárka

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..