home 2024. május 19., Ivó napja
Online előfizetés
Május 8-a
Martinek Imre
2024.05.08.
LXXIX.. évf. 19. szám
Május 8-a

„…tovább, itt más út úgysincs…”

Ezen a napon hunyt el 1995-ben Hódmezővásárhelyen Kajári Gyula grafikus, festőművész.


Hódmezővásárhely — 2023. április 15.

1926. december 28-án született a Veszprém vármegyei Ősi községben. A Képzőművészeti Főiskolát 1953-ban fejezte be, majd Hódmezővásárhelyen telepedett le, ahol egy ideig a Majolikagyár művészeti irányítója volt. 1972-ben a Majolikagyár fennállásának 60. évfordulójára felkérték egy ünnepi kiállítás rendezésére, és erre az alkalomra írta meg elsőként a gyár történetét. Kísérletezőkedvére jellemző volt, hogy 1975-től 1978-ig együtt dolgozott Szabó Sándor vásárhelyi fazekassal, aki számára korongozta azokat a kerámiákat, amelyekre ismert motívumokat, portrékat vésett. Gyakran hosszabb ideig tartózkodott Veszprém megyében, elsősorban Sümegen. 1979 után Vásárhely és Sümeg között megosztva élt, dolgozott haláláig. Közben rövid ideig Tapolcán biztosítottak számára élet- és munkalehetőségeket. Drámai hatású, tömören szerkesztett szén- és krétarajzai rendszeresen szerepeltek hazai és külföldi kiállításokon. 1975-ben Munkácsy-díjat kapott. Balatonakaliban nyugszik.

„Kajári észreveszi a konszolidált idők veszélyét is, azt, hogy a boldogság is szakadékot jelenthet. Ezt a tragédiát elemzi az öngyilkosságot választó magyar szépségkirálynőről, a tizenhét éves Molnár Csilla Andreáról rajzolt ciklusában. Azt, hogy a szépség is lehet csapda.” /Forrás: Kajári Gyula élete és munkássága/ (Külső hivatkozások: emlekpont.hu és molnarcsilla.hu)

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..