home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Május 7-e
Martinek Imre
2023.05.07.
LXXVIII. évf. 18. szám
Május 7-e

Ezen a napon hunyt el Pesten 1861-ben gróf széki Teleki László magyar író, politikus, akadémikus (a Magyar Tudományos Akadémia levelező, rendes majd tiszteleti tagja).


Budapest, Józsefváros – 2023. március 1.

A reformkor egyik vezető politikusa 1811. február 11-én született Pesten. Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc alatt és az azt követő években a magyar önállóság ügyének egyik legaktívabb és talán legeredményesebb külföldön tevékenykedő képviselője vala, az 1861.évi országgyűlésen pedig a Határozati Párt vezére volt. (külső hivatkozások: Wikipédia)

Ez utóbbi életrajzi adat egyébként a felújított budapest-józsefvárosi Teleki László téren kihelyezett pihenőpadra erősített emléktáblán is fellelhető. Az időtálló felvéset zárósorai a gróf úrnak a józsefvárosi polgárokhoz intézett, 1861. március 18-i keltezésű gondolatait tolmácsolják:

“Semmire sincs honunknak inkább szüksége, mint testvériségre; hiszen a testvériség egyetértést, frigyet, erőt jelent!”

Teleki László legjelentősebb szépirodalmi műve a Kegyencz. A drámát a XX. században átdolgozott formában állították színre, 1964-ben pedig újraíródott. Illyés Gyula által, aki a gróf úr életét egy másik drámájában (A különc) dolgozta fel.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..