home 2024. május 19., Ivó napja
Online előfizetés
Május 4-e
Martinek Imre
2023.05.04.
LXXVIII. évf. 18. szám
Május 4-e

Ezen a napon született 1930-ban Újpesten Kárpáti József orgonaművész, a magyar orgonaoktatás újjáalkotója.


Budapest — 2022. augusztus 8.

1948-tól volt hallgatója a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola egyházzenei és orgona tanszakának, ahol többek között Gergely Ferenc, Pécsi Sebestyén, Bárdos Lajos, Harmat Artúr, Kodály Zoltán és Járdányi Pál voltak tanárai. Számos tanítványa végzett orgonaművészként a Zeneművészeti Főiskolán; közülük sokan szereztek hazai és nemzetközi hírnevet is. 1992-től haláláig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Egyházzenei Tanszékén is tanított orgonajátékot. Több budapesti templom zenei életének volt a vezetője, 1986-tól haláláig pedig a budapesti Batthyány téri Szent Anna-plébániatemplom orgonaművésze, karnagya és egyházzenei igazgatója volt.

(Külső hivatkozás: koncert.zeneakademia.hu)

Kárpáti József életének 85. esztendejében hunyt el Budapesten, 2014. május 9-én. Ezen a napon őrá emlékezünk.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..