home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Május 31-e
Martinek Imre
2023.05.31.
LXXVIII. évf. 21. szám
Május 31-e

Ezen a napon hunyt el 1896-ban szülővárosában, Kecskeméten Lestár Péter ügyvéd, 1848—49-es honvéd százados, polgármester.


Kecskemét — 2023. február 17.

1819. január 18-án született. Pozsonyban jogot végzett. 1848-ban a Kecskeméten felállított önkéntes csapathoz csatlakozott. A pákozdi csata után léptették elő századossá. A szabadságharc végén mint a kormány futára álruhában nagyobb pénzösszeget vitt az ostromzáron keresztül a komáromi várba. 1850-től Kecskemét város tisztviselője, majd közgazdasági pályán tevékenykedett. 1880-tól haláláig a város polgármestere volt. Polgármestersége idején épült a színház, a városháza és a városközpont több nagy épülete, a fülöpszállási és a tiszaugi vasúti szárnyvonal. (Külső hivatkozás: arcanum.com)

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..