home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Május 29-e
Martinek Imre
2023.05.29.
LXXVIII. évf. 21. szám
Május 29-e

„A szolgálat volt mindene; és a legvonzóbb alkalom, miben teljes lett élete: a Balaton” (Keresztury Dezső).

Ezen a napon hunyt el 1991-ben Balatonfüreden Zákonyi (született Gruber családnéven, a Baranya vármegyei Romonyán 1909. augusztus 28-án) Ferenc. Balatonfüred és Siófok díszpolgára, Siófok főjegyzője. A Balaton jeles kutatója és vendégforgalmának fejlesztője


Siófok — 2022. július 30.

„Mindössze kétéves volt, amikor családja a Balaton mellé, az akkor még Veszprém vármegyéhez tartozó Siófokra költözött. A magyar tenger mellett töltött gyermekkor és a magyar néptánchoz való kötődés meghatározta Zákonyi Ferenc életét. Zákonyi Ferenc munkásságának egyik nagyon fontos része az volt, hogy felismerte Siófok »mostoha sorsát«, ami a korabeli Veszprém vármegyében jutott neki. A majdnem 100 éve megindult fejlődés dacára Siófok a megyeszékhelytől messze eső település volt csupán a Balaton túlsó partján, megbújva az enyingi járás csücskében, a megyehatárt jelentő Sió folyó mellett. Ahhoz, hogy Siófok várossá fejlődhessen, és az idegenforgalomban megbúvó lehetőségekkel élni tudjon, szükséges volt, hogy Somogy megyéhez tartozhasson. Zákonyi Ferenc kiállt az ügy mellett, és 1950. június 15-én, amikor a vármegyék helyett a mai napig létező megyék létrejöttek, Siófok Somogy megye része lett.” (Külső hivatkozás: ITT)

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..