home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Május 28-a
Martinek Imre
2023.05.28.
LXXVIII. évf. 21. szám
Május 28-a

Ezen a napon hunyt el 2010-ben szülővárosában, Budapesten Békés Pál magyar író, drámaíró, műfordító, egyetemi tanár, a Csikágó című gangregény szerzője.


Budapest, Erzsébetváros — 2023. április 14.

Született 1956. március 27-én. „1994-től 1996-ig a Magyar Televízió Irodalmi, Képzőművészeti, Színházi Stúdióját (IKSZ) vezette, majd 1997 és 2000 között mint színházért és irodalomért felelős szerkesztő dolgozott. A Békés Pál Civil Társaság 2013-ban megalapította a róla elnevezett Békés Pál-díjat, amit évenként ítélnek oda egy magyar írónak, aki különösen értékes prózai művel hívja föl magára a figyelmet.” (Külső hivatkozás: Wikipédia)

Békés Pál nevével személyesen gyermekkoromban találkoztam először, midőn az akkortájt (1983-ban) megjelent A kétbalkezes varázsló című kötetét lapozgattam vala. Mint ismeretes, a humoros és kalandos történet főhőse Fitzhuber Dongó, a pályakezdő varázsló, aki összebarátkozik az első osztályos Éliás Tóbiással. Együtt indulnak el (időnként hátizsákos, illetve kék pizsamás sünök alakjában), hogy felkutassák egy irdatlan lakótelepen Első Badar király egykori birodalmának szétszórt udvartartását és a király legkisebb lányát, a szépséges Lanolint.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..