home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Május 25-e
Martinek Imre
2023.05.25.
LXXVIII. évf. 21. szám
Május 25-e

Ezen a napon hunyt el 1892-ben Budapesten Királyi József Pál magyar publicista és országgyűlési képviselő.


Budapest, Belváros — 2023. április 30.

1818. augusztus 10-én született a Zala vármegyei Szepetnek községben. Az 1848-as forradalmi események résztvevője és a kezdetekben tudósítója is volt. A világosi fegyverletételig a Honvédelmi Minisztérium katonai osztályának helyettes főnöke volt. A szabadságharc bukásakor Aradon tartózkodott. A büntetés őt sem kerülte el. 1850. február 6-án sorozták be közlegényként a császári hadseregbe, a Hess altábornagy nevét viselő gyalogezredbe. Kotorba került a 49. számú alsó-ausztriai ezred állomáshelyére, ahol illetlen szavakat és durva bánásmódot kellett elviselnie. Dalmáciai és itáliai szolgálatának szenvedéseit enyhítette, hogy az ott élők történetének és szokásainak feldolgozásához gyűjtött anyagot. Aktív politikai pályafutását 1861-ben kezdte meg: január 2-án Pest város főjegyzőjévé választották. Nagyon sokat tett a fővárosért. A Pest, Buda és Óbuda egyesítését előkészítő bizottság tagja volt. Művészeti, művelődési és oktatási tevékenységei között találjuk egyébként a Zeneakadémia létrehozásának szorgalmazását is. Budapesten 1892-ben, már halálának esztendejében, utcát neveztek el róla.

(Külső hivatkozás: Wikipédia)

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..