home 2024. június 13., Antal napja
Online előfizetés
Május 21-e
Martinek Imre
2024.05.21.
LXXIX.. évf. 20. szám
Május 21-e

Ezen a napon született 1872-ben a felvidéki Eperjes városában Divald Kornél művészettörténész, Tarczai György néven szépíró, fotográfus. A Magyar Tudományos Akadémia, a Szent István Akadémia, a Műemlékek Országos Bizottsága tagja, a Magyar Nemzeti Múzeum munkatársa, a felső-magyarországi művészet és a főváros műemlékeinek kiváló kutatója.

Évtizedeket töltött avval, hogy ritkán járt vidékeken úttalan utakon bolyongva, nélkülözésekkel és ezer fáradalmakkal küszködve gyűjtött. … Mentett, amit menthetett és fényképezett, amit talált. S e leltár és e fénykép-gyűjtemény ma megbecsülhetetlen érték.”


Budapest, XI. kerület — 2023. június 26.

Divald Kornél már kisdiák korában megszerette az utazást, kirándulást, és megismerte a fotózás minden csínját-bínját édesapja mellett, akit gyakran kísért a Tátrába, természetfotografálásra. Eredetileg orvosnak készült, sőt 1890-ben be is iratkozott Budapesten az orvosi karra, ám alig egy év múltán, egy római kirándulása során érdeklődése végképp a művészettörténet felé orientálódott. Műkritikusként vált ismertté, mindemellett pedig a Magyar Nemzeti Múzeum munkatársaként az egykori Felvidék régiségeit, szobrait, ötvösműveit, textíliáit, az iparművészet népi, polgári és egyházi kincseit mentette meg, szállította múzeumokba, gyűjteményekbe, és dokumentálta fotográfiákon is. (Külső hivatkozás: Wikipédia)

Mindazok számára, akik e témában utólag még jobban el szeretnének mélyülni, „A műtörténeti detektív” — Divald Kornél (1872—1931) élete és fotói címmel megjelent írást ajánljuk tisztelettel.

Divald Kornél 1931. március 24-én hunyt el Budapesten.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..