home 2024. május 19., Ivó napja
Online előfizetés
Május 19-e
Martinek Imre
2023.05.19.
LXXVIII. évf. 20. szám
Május 19-e

„Nemes-Lampérth piktúrája a századelő magyar avantgárd festészetének legeredetibb gyümölcse” (Németh Lajos művészettörténész elemzéséből).

Ezen a napon hunyt el 1924-ben Sátoraljaújhelyen Nemes-Lampérth József magyar festő és grafikus. A XX. század elején a magyar avantgárd egyik legeredetibb egyénisége volt.


Budapest, Belváros — 2023. április 28.

„1891. szeptember 13-án született Budapesten. Először a Nagybányai művésztelepre ment festeni, majd 1913-ban Párizsba. Az első világháborúban szerzett sebesülése következtében bal keze megbénult, 1916-ban erre való tekintettel leszerelték. Nagybányán és Párizsban alakította ki sajátos stílusát, amellyel a századelő magyar avantgárdjának egyik legeredetibb egyénisége lett. Erőteljes konstrukciójú képeit páratlan dinamizmus feszíti, tusrajzain a sötét-világos kontrasztjával, a szinte brutális anyagkezeléssel, széles ecsetvonások ritmusával formál teret.”

(Külső hivatkozás: Wikipédia)

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..