home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Május 18-a
Martinek Imre
2023.05.18.
LXXVIII. évf. 20. szám
Május 18-a

Ezen a napon született 1906-ban az észak-erdélyi Bánffyhunyad városában Balázs Samu Kossuth-díjas magyar színész, érdemes művész.


Budapest, Terézváros — 2023. január 20.

„A Színművészeti Főiskolát 1928-ban végezte el, és a kolozsvári Magyar Színházhoz szerződött, ahol hősszerepeket játszott: Bánk bán (Katona József címszerep); Ádám (Madách Imre: Az ember tragédiája). 1938-ban a budapesti Nemzeti Színház szerződtette, de itt csak epizódszerepekben mutatkozhatott be. Igazi tehetsége 1945 után bontakozott ki, amikor is feltűnt fanyar humorával és klasszikus darabok méltóságteljes alakjainak ábrázolásával. Nyugdíjazása után (1970) szerepekre szerződve a Madách Színházban lépett föl. 1946-tól 1952-ig a Színház- és Filmművészeti Főiskolán beszédművészetet és színészmesterséget tanított.”

(Külső hivatkozás: Wikipédia)

 

Balázs Samu 1981. szeptember 25-én hunyt el Budapesten.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..