home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Május 16-a, Nepomuki Szent János emléknapja
Martinek Imre
2023.05.16.
LXXVIII. évf. 19. szám
Május 16-a, Nepomuki Szent János emléknapja

Sub Rosa, avagy titok alatt. Olykor tudni/merni kell vállalni azt is, mi közönséges halandónak vállalhatatlannak tűnik. Bármi legyen a hallgatás ára/jutalma!

Ezt tette anno nepomuki Szent János dél-csehországi áldozópap is a XIV. század végén, ki inkább vállalá a vértanúhalált IV. Vencel uralkodásának idején, mintsem elárulá a királyné által reábízott szentgyónási titkokat. A király meg akarta tudni, mit gyónt a felesége, János azonban nem volt hajlandó megmondani, ezért a király megkínoztatta és a Moldva folyóba dobatta. A szentté avatási per során felnyitották sírját, melyben a nyelve minden rothadás nélkül épen maradt. 1729-ben avatták szentté. Köztéri szobrai általában vizek mentén, hidaknál találhatóak. Ezen a napon őrá emlékezünk.

(Külső hivatkozás: Rózsadombi imádságoskönyv. Budapest, 2019, 192. oldal)

Fotóink Egerben, Pomázon és Budapesten készültek.

Eger — 2023. január 10.


Eger — 2022. július 21.


Pomáz — 2023. április 16.


Budapest, János-kórház — 2023. február 27.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..