home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Május 15.
Martinek Imre
2023.05.15.
LXXVIII. évf. 19. szám
Május 15.

Ezen a napon hunyt el 1911-ben szülővárosában, Békéscsabán Áchim Liker András magyar gazdálkodó, szocialista parasztpolitikus, szerkesztő.


Budapest — 2022. december 25.

„Az alföldi demokratikus agrármozgalmak meghatározó alakja, markáns politikai egyénisége volt, aki bátran képviselte a paraszti érdekeket. A magyar parlamentben a magyar ügyet szolgáló, de szlovák származású parasztpolitikus Áchim, elszánt küzdelmet folytatott a politikai szabadságjogokért. A Kárpát-medencében élő magyarok és nem magyarok egymásrautaltságának, összefogásának szorgalmazója és példája volt. Politikai célja a nyomor, a szegénység (és az ennek következtében fellépő tömeges kivándorlás) felszámolása. Ennek érdekében szeretett volna elindítani egy olyan mozgalmat, ami a nemzetiségi és vallási különbségeken is felül tud emelkedni.”

(Külső hivatkozás: Wikipédia)

Fotónk Budapesten a városligeti Vajdahunyad várában, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum szoborsétányán készült.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..