home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Május 12-én
Martinek Imre
2022.05.12.
LXXVII. évf. 19. szám
Május 12-én

„Volt gazdag és volt szegény. Szeretett hajadonokat és érett asszonyokat. A legjobb borból ivott, és fillér nélkül ődöngött. Volt hódítóan egészséges, és volt beteg és szomorú… Látott halált, látott születést, esküvőt, házasságtörést és gyilkosságot az erdőben…” (Szindbád második útja).

Ezen a napon hunyt el 1933-ban Budapesten, pontosabban Óbudán szécsénykovácsi Krúdy Gyula író, hírlapíró, a modern magyar prózaírás kiváló mestere.

Krúdy Gyula-emlékház Óbudán, ma a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum épülete

Még nem volt húszéves, amikor első novelláskötete (Üres a fészek és egyéb történetek) megjelent. Munkatársa volt számos folyóiratnak, szerkesztője a Nyugatnak is. Országos hírt és igazi közönségsikert a Szindbád-sorozat (a múltba temetkező fejlődésképtelen nemesi világot bemutató, továbbá e miliővel szemben ironikus kritikát megfogalmazó novellák), illetve az 1913-ban megjelent A vörös postakocsi című regénye hozott neki.

Ebben a házban élt és dolgozott Krúdy Gyula író 1933. május 12-én bekövetkezett haláláig

Krúdy Gyula életének 55. évében adta vissza lelkét a Teremtőnek. Földi nyughelye a Fiumei úti sírkert.

A fotók 2015. január 3-án készültek. Óbudán. Budapest III. kerületében

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..