home 2024. szeptember 08., Adrienn napja
Online előfizetés
Május 12-e
Martinek Imre
2024.05.12.
LXXIX.. évf. 19. szám
Május 12-e

Ezen a napon született 1895-ben Budapesten Komor Vilmos Liszt Ferenc-(1952) és Kossuth-díjjal (1963), illetve Magyarország Érdemes Művésze díjjal (1953) kitüntetett karmester.


Budapest, Terézváros — 2023. június 23.

Komor Vilmos 1945-ben lett az Operaház karmestere, s e minősítésben haláláig megmaradt. Az utókor főleg Erkel-karmesterként emlékszik rá a Hunyadi László és a Bánk bán nagyszerű előadásai nyomán, de emlékezetesek voltak — a többi közt — Gounod Faustjának, Verdi Aidájának, Álarcosbáljának és Don Carlosának, Wagner Tannhäuserének, Donizetti Lammermoor Luciájának és a Don Pasqualénak az előadásai is. Munkabírására és szellemi frissességére jellemző, hogy Wagner Trisztán és Izoldáját hetvenöt éves korában vezényelte először. (Külső hivatkozás: Wikipédia)

Komor Vilmos 1971. szeptember 28-án hunyt el Budapesten. Emlékére leánya 1978-ban Komor Vilmos-emlékplakett adományozásának hagyományát kezdeményezte. Az elismerés az Operaház egy-egy olyan művészét, korrepetitorát vagy karmesterét illeté meg, aki művészi teljesítménye alapján arra leginkább érdemes vala.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..