home 2024. június 20., Rafael napja
Online előfizetés
Május 12-e
Martinek Imre
2023.05.12.
LXXVIII. évf. 19. szám
Május 12-e

Ezen a napon hunyt el 1933-ban Budapesten (Óbudán) szécsénykovácsi Krúdy Gyula (született Nyíregyházán 1878. október 21-én) író, hírlapíró, a modern magyar prózaírás kiváló mestere.


Budapest, Józsefváros — 2023. február 14.

„Író, egyéni hangú, meghitt hangulatú regények alkotója” — e szöveg forrása egy, a róla elnevezett utca szegletén elhelyezett emléktábla. Budapesten, a józsefvárosi Palotanegyedben. Lévén az író gyakrabban használt álnevei (Ábrándi, Alföldi remete, Balatoni remete, Fráter Julius, Gyula bácsi, Jó barát, Kuruc levente, Mélacsai, Mézes­kalácsi, Nők öreg híve, Óbudai remete, Pletykási, Régi ablakok alatt sétáló, Rezeda úr, Rezeda Marcell, Szigeti harkály, Szigeti remete, Szigeti sétáló, Szindbád, Templárius, Török Gedeon — külső hivatkozás: Wikipédia) közül ezúttal a Szindbádra, a hajósra esett választásunk, „útközben” Óbudára is kilátogattunk.


Budapest, Óbuda — 2023. április 16.

 

Történetesen a főtérre, hol kereken tíz esztendeje áll az alkotás. A szobor Latinovits Zoltán színművészt ábrázolja, aki Huszárik Zoltán Szindbád című filmjében alakította anno Krúdy — Szindbád szerepét.   

 

 

 

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..