home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Május 11-e
Martinek Imre
2023.05.11.
LXXVIII. évf. 19. szám
Május 11-e

Ezen a napon született 1908-ban Budapesten a Józsefvárosban Márk Tivadar magyar iparművész, Kossuth-díjas jelmeztervező. A Zeneművészeti Főiskola óraadó tanára volt opera szakon, illetve a Magyar Állami Operaház Mesterművésze és örökös tagja.


Budapest, I. kerület — 2023. január 13.

Szakmai tevékenysége teljesen összeforrt a színházi együttes munkájával. Jelmezeit ismerve más fővárosi színházak, köztük az Operettszínház, vidéki színházak, nagy szabadtéri színpadok, külföldi színházak is igényt tartottak tevékenységére. Évtizedeken keresztül a Szegedi Szabadtéri Játékoknak is hűséges jelmeztervezője volt. Mintegy húsz film (köztük Ludas Matyi (1949); Szegény gazdagok (1959); Katonazene (1961); Pacsirta (1964)…) jelmeztervezője volt, főleg az 1950-es és az 1960-as években.

(Külső hivatkozások: Wikipédia és filmkultura.hu)


Márk Tivadar 2003. szeptember 27-én hunyt el Budapesten.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..