home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Május 10-e
Martinek Imre
2023.05.10.
LXXVIII. évf. 19. szám
Május 10-e

Ezen a napon hunyt el szülővárosában 1878-ban a Veszprém vármegyei Sümeg városában fehérkőaljai Ramassetter Vince Lipót (született: 1806. február 8-án) kékfestő, iskolaalapító, városi tanácsnok.

 


Sümeg — 2019. december 30.

Úttörő érdemei voltak a sümegi elemi iskola négyosztályossá szervezésében. Az 1850-es évektől fáradhatatlanul agitált az iskolafejlesztés mellett. 1864-ben az elemi leányosztályok, majd 1872-ben az óvoda számára ajándékozott telket és házat. Szülővárosa szobrot emelt és díjat alapított a tiszteletére.

(Külső hivatkozás: Wikipédia)


Sümeg — 2019. december 30.

„A polgári átalakulás időszakában Sümeg városában az egyház, a vidéki nemesség, illetve a falusi lakosság soraiban a szőlő és a bor szerepét továbbra is az örökölt hagyományok határozzák meg, ám a polgári származású Ramassetter Vince felismerve a bor-nagykereskedelemben rejlő lehetőségeket, a 19. század közepére a vidék egyik legnagyobb szőlőbirtokosa és a legjelentősebb bel- és külföldi forgalmat lebonyolító borkereskedője lett.” (Külső hivatkozás: www.somlosumegbadacsony.hu)

Mi több, Európa-szerte dicsőséget szerzett a dunántúli boroknak. Ez utóbbi posztulátum egy badacsonyi emléktáblára is felvésettetett.


Badacsony — 2022. július 28.


Sümeg — 2019. december 31.


Sümeg — 2019. december 30.


Sümeg — 2019. december 30.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..