home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Majdnem végleges eredmények
2023.12.18.
LXXVIII. évf. 50. szám
Majdnem végleges eredmények

A Köztársasági Választási Bizottság a 8.273 szavazóhely közül 7.881-et dolgozott fel. Ennek alapján az előrehozott köztársasági parlamenti választásokon az Aleksandar Vučić – Szerbia nem állhat meg lista 46,79 százalékon áll, és a legtöbb mandátumot tudhatja magáénak, 127-et, vagy esetleg többet is. A legnagyobb ellenzéki csoportosulás, a Szerbia az erőszak ellen nevű lista 23,44 százalékkal 65 mandátumot szerzett. Az Ivica Dačić – Szerbia miniszterelnöke lista 6,58 százalékkal 18 mandátum birtokosa. A Vajdasági Magyar Szövetség – Elnökünkért, közösségünkért, a jövőért! listájának 1,71 százaléka 6 mandátumot ér.

További eredmények: Remény Szerb Koalíció 5,03 százalék, a Mi – a nép hangja – Dr. Branimir Nestorović pedig 4,69 százalék, 13-13 mandátum. A kisebbségi listák közül a bosnyák-horvát Egyesültek az igazságért lista 3, a Szandzsáki Demokratikus Akciópárt – Dr. Sulejman Ugljanin nevű lista 2, Az albánok politikai harca folytatódik és az Orosz Párt – Slobodan Nikolić lista 1-1 mandátumot szerzett.


Fotó: Pannon RTV

A fővárosi választások meghamisítására hivatkozva a Szerbia az erőszak ellen koalíció tüntetést szervezett ma este Belgrádban. A szerb parlament előtt elhangzott beszédet követően a tiltakozók a Köztársasági Választási Bizottság épületéhez vonultak.

Tartományi választások

A Tartományi Választási Bizottság adatai szerint, 96 százalékos feldolgozottság alapján az Aleksandar Vučić – Vajdaság nem állhat meg lista a szavazatok 47,33 százalékát szerezte meg, ez 67 mandátumot jelent a tartományi képviselőházban. A Szerbia az erőszak ellen lista a szavazatok 21,89 százalékát kapta, ami 30 mandátum. Az Ivica Dačić – Szerbia miniszterelnöke listája 5,09 százalékkal 7 mandátumhoz jutott. .A Vajdasági Magyar Szövetség 6,32 százalékkal és 8 mandátummal a harmadik legerősebb párt.

A Remény listája 5,15 százalékkal 7, az Orosz Párt 1,01 százalékkal egy mandátumot szerzett.

A feldolgozott minták 99,7 százalékán alapuló CeSID/IPSOS becslések szerint a 14 induló listából ötnek sikerült bejutnia a belgrádi önkormányzatba.

A szavazatok 38,9 százalékát a Szerb Haladó Párt listája kapta, ami 49 mandátumot jelent, a második helyen a Szerbia az erőszak ellen lista van 34,6 százalékkal, azaz 43 mandátummal. A Remény koalíció 6 százalékkal 7, a Szerbiai Szocialista Párt listája 4,8 százalékkal 6, a Branimir Nestorović vezette lista 5,3 százalékkal szintén 6 mandátumot szerzett.

Forrás: Pannon RTV, Szerbiai RTV, RIK

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..