home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Majd ha nyugdíjas leszek
Huzsvár József
2014.09.03.
LXIX. évf. 36. szám
Majd ha nyugdíjas leszek

Amióta kezembe vettem az első botomat, azóta csak arra vágytam, hogy éjjel-nappal, megállás nélkül horgászhassak. Gyermekkoromban már éjjeli kettőkor a vízen voltam, de még így is lekéstem a vasárnapi ebédet, mert nem tudtam magam rászánni a hazamenetelre. „Csak még egy halat fogok, és indulok” — mondtam magamban. Azután még egyet, és még ki tudja, hányat zsákmányoltam, mire sokat késve hazavetődtem. Persze a kötelező fejmosás után megígértem, hogy soha többé, de a következő adandó alkalommal ismét bűnbe estem.

Felnőttkoromban, a családalapítás idején persze hogy nem a horgászatnak kellett volna a legfontosabb dolognak lennie az életemben. Alig tudtam rá időt szakítani, hogy a munkahelyi túlórázás, a ház tatarozása és a maszekolás mellett még a vizekre is eljussak. Egy silányabb felszerelés azért mindig bent volt a gépkocsiban, és ahol megállhattam — ha csak negyed órára is —, belógattam bármilyen vízbe. Persze ez nem pótolta a kiadós, igazi horgászatokat, melyekre akkortájt csak a szabadságon került sor — persze akkor sem haladt minden gördülékenyen. Megtörtént, hogy a csaknem egész hónapos vakációm első napján sürgönyt kaptam (akkor még szerencsére nem létezett mobiltelefon) az igazgatómtól, hogy munkába kell állnom. Ott pusztult el a házunk pincéjében a nehezen összegyűjtött, harcsáknak szánt féltucatnyi durbók, és abban az évben semmi sem lett a maratoni halzargatásból.

Később sem voltam jobb helyzetben, amikor már én irányítottam a céget, ha ugyanis a vállalat sikeres volt, akkor a sok munka miatt nem értem rá, amikor meg döcögött, akkor újabb megbízatások után kellett szaladgálnom. Akkoriban úgy táboroztam a családdal a kanizsai Tisza-parton, hogy a délelőttjeimet egy zentai építkezésen töltöttem az embereimmel, és a rendőrök rendszeresen megbüntettek, mert a visszaúton túl alacsonyan repültem az autóval.

Addigi egész életemben a horgászatról álmodoztam, és a szó szoros értelmében elvesztegetett időnek tekintettem azokat a napokat, amikor nem hódolhattam a kedvenc hobbimnak. Egyetlen reményemnek a nyugdíjba menést tekintettem, és a legkínzóbb pillanatokban a szememet lehunyva arról fantáziáltam, milyen lesz, amikor reggel a vekker csak a horgászatra ébreszt majd. A feleségemet azzal fenyegettem, hogy a tél végi jégzajláskor elbúcsúzom tőle, és majd csak az év végén, a jég beálltakor jövök haza deres szakállal, de elégedetten. Ezt a nyugdíjaskor utáni örök vágyakozásomat némileg beárnyékolta gyerekkori horgászmesterem tragikus esete, aki külföldi vendégmunkásként igyekezett ledolgozni a hiányzó munkaéveit. Nyaranta, amikor hazajött szabadságra, mindig hozott magával valamilyen új, csillogó-villogó nyugati felszerelést, és nagyon várta már azt a napot, amikor már nem kell visszautaznia. Ha a sors összehozott bennünket a faluban, mindig szerveztünk valami jó kis közös lógatást. A vízparton aztán nagyokat hallgattunk, pedig mindkettőnknek sok mesélnivalója lett volna. Ehelyett élveztük a csendet, és befogadtuk azt a nyugalmat, amelyet a lassan vonuló víz közvetített felénk. Ezeknek a hosszú hallgatásoknak mindig az a félmondat volt a vége, hogy ha én egyszer nyugdíjba megyek...                                                                             

Néhány év múlva kiegészült a horgászmesterem felszerelése, a szükséges munkaévei is összegyűltek, elérkezett tehát a nagy pillanat, amikor végleg hazaköltözött. Már csak a külföldi iratokat kellett beszereznie, a szomszéd városba indult a hivatalba, amikor rosszul lett. A kórházba érve rögtön visszaküldték, hogy ne kelljen azután szállítani. Nyugdíjasélete első napján halt meg.

Ez az eset végérvényesen rányomta bélyegét a nyugállomány szépségéről való elképzeléseimre. Attól kezdve már nem vártam olyan hévvel, mégis elérkezett az a nap is. Meglepődve tapasztaltam, hogy éppen olyan nap volt, mint a többi, és az utána következők sem teltek másképp. Hétköznapjaimban csak annyi változás állt be, hogy most már én válogathatom meg a munkáimat. A hétvégék pedig éppen olyanok, mint eddig, horgászat orrvérzésig, a vasárnapi húsleves pedig áthelyezve hétfőre.                                                                                                                                               

                                                       

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..