home 2024. szeptember 20., Friderika napja
Online előfizetés
Magyarságunk megmaradásáért
2006.08.16.
LXI. évf. 33. szám

Hivatalos felkérés az Újvidéki Rádió magyar szerkesztőségéhez, hogy a nándorfehérvári csata emlékére és őseink tiszteletére iktassák állandó műsorukba a déli harangszótAz újvidéki székhelyű Nagy Sándor Műemlékvédő és Hagyományápoló Egyesület hivatalosan is felkérte az Újvidéki Rádió magyar szerkeszt...

Hivatalos felkérés az Újvidéki Rádió magyar szerkesztőségéhez, hogy a nándorfehérvári csata emlékére és őseink tiszteletére iktassák állandó műsorukba a déli harangszót
Az újvidéki székhelyű Nagy Sándor Műemlékvédő és Hagyományápoló Egyesület hivatalosan is felkérte az Újvidéki Rádió magyar szerkesztőségét arra, hogy a nándorfehérvári csata emlékére és őseink tiszteletére iktassák állandó műsorukba a déli harangszót.
Papp Ferenc, az egyesület elnöke kérvényében emlékeztet arra, hogy a dicső csata országunkban zajlott le, és a többszörös túlerőben lévő török hadsereg feletti győzelemmel őseinknek sikerült megmenteniük a kereszténységet a pusztulástól. A keresztény világ azóta, a mai nap is, déli harangszóval emlékezik meg az ütközetről. Az egyesület kérését több civil szervezet és magánszemély is támogatja, akárcsak msgr. Huzsvár László bánáti püspök. A bánsági megyés püspök azt ajánlotta, hogy ,,legyen egy vagy két mondat erejéig hangszalagra vett szöveg, amely valamilyen módon jelezné a hallgatónak, hogy tulajdonképpen miért is szól a harang”.
Papp Ferenc úgy véli, hogy ha meg akarunk maradni magyarságunkban, akkor fel kell szabadítanunk történelmünk információzárlatát. A mellettünk és a velünk egy országban élők, mind a többségi nép, mind a kisebbségek vajmi keveset tudnak múltunkról, értékeinkről. Az eddigi rendszerek bitorlói sokban hozzájárultak az ilyen állapot kialakulásához, ahhoz, hogy az irodalomban, sajtóban és a közéletben ne lehessenek jelen történelmünk nagy tudósainak, művészeinek és hadvezéreinek a neve. Itt élő gyermekeink nagy része nem is hallhatott a nándorfehérvári diadalról, Hunyadiról, Kapisztránról, hiszen olvasókönyvükben csak úgy ismerhette meg Hunyadit mint ,,Szibinyanin Jankót, akit a Kralyevity Márkó szabadított ki a törököktől”...
Ma, amikor a magyarok világraszóló nándorfehérvári győzelmére emlékezik a keresztény világ, és amikor az egykori ellenfél, Törökország nagykövete is virágot helyez el az harcosok emlékére, azt kellett megérnünk, hogy országunk kormánya nem küldött képviselőt az ünnepségre.
A Nagy Sándor Műemlékvédő és Hagyományápoló Egyesület mindezen okok miatt kéri az Újvidéki Rádió magyar szerkesztőségét arra, hogy történelmünk dicső eseményének emlékére minden délben sugározzanak déli harangszót.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..