home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Magyaros kiegészítők
Barát Kinga
2022.06.05.
LXXVII. évf. 22. szám
Magyaros kiegészítők

A népművészeti díszítőelemek, mint például a magyar tájegységek hímzésmintái, a trianoni békediktátum után a magyar identitás kifejezésének egyik jelképévé váltak. A magyaros öltözködési módot az 1930-as évek közepétől a divatipar, a képes magazinok és a filmek is népszerűsítették. Ha utánaolvasunk a témának, arról értesülhetünk, hogy létezett egy szervezet is, mely a Magyaros Öltözködési Mozgalom nevet viselte.

Nem kell azonban ennyire visszamennünk az időben, hiszen a népi motívumok ma is divatosak, és gyakran megjelennek a ruhákon, táskákon, kiegészítőkön — nemcsak az ünnepi, hanem a hétköznapi öltözékeken is.

Bevallom, a hímzés igencsak távol áll tőlem, éppen ezért más módszerrel készítettem néhány magyaros kiegészítőt. Munkáimhoz a stilizált, újragondolt népi motívumok mellett a piros, a fehér és a zöld színeket használtam fel.

Vannak olyan események, például a nemzeti ünnepeink, amikor úgy érezzük, hogy az öltözékünket szeretnénk egy szép kiegészítővel alkalmibbá tenni, méghozzá egy olyannal, amellyel kifejezhetjük a magyar közösséghez való tartozásunkat. De az is előfordulhat, hogy egy egyszerű hétköznapon támad kedvünk az egyszínű ruhánkat felélénkíteni.

Egy nyakláncot, valamint több kitűzőt mutatok az érdeklődőknek, és biztos vagyok benne, hogy egy kis kézügyességgel bárki elkészítheti azt, amelyik a leginkább elnyeri a tetszését.

A nyaklánchoz három kis golyót kell nemezelnünk — gyapjú, forró víz, szappan szükséges hozzá —, melyeket egy nagyobb tű segítségével gyapjúfonalra, zsinórra, illetve fém nyaklánc alapra is felfűzhetünk — ki-ki az elképzelése alapján. Fekete vagy fehér felsőhöz, inghez viselve egyaránt nagyon mutatós.

A kitűzőkhöz piros, fehér és zöld filc — nagyon praktikus anyag, mert egyenletesen szabható és nem rojtosodik —, ugyanilyen színekben hímzőcérna, egy jó olló és biztosítótű szükséges.

A magyar népi motívumok közül a legtöbbször és legszívesebben használtak közé tartozik a tulipán és a madárka — az utóbbit a nyakláncunkra is rátehetjük —, de kezdhetjük egy egyszerű körrel vagy könnycseppformával is a kézműveskedést. Hogy mi kerül még rá, annak egyébként is csak a fantáziánk, na meg az ízlésünk és az egyéniségünk szab határt — kedvelhetjük az egyszerűbbet, de a díszesebbet is.  

A kiválasztott mintáról vastagabb papírból sablont készítünk, ami azért hasznos, mert előfordulhat, hogy a rajzunk elsőre nem sikerül, és ebben az esetben nem a filcet firkáljuk össze. Amikor megvagyunk vele, már könnyedén kivághatjuk a kívánt formát. Én is hoztam néhány mintát, de mindenki tervezhet is magának, és természetesen a világhálón is érdemes keresgélni.

A rétegek összevarrásánál apró öltésekkel dolgozzunk, mert így lesz szép a munkánk. Ne kapkodjunk, gondoljunk arra, hogy a kitűzőt viselni szeretnénk. Sőt, azt sem bánnánk, ha mások is megcsodálnák, és megdicsérnének bennünket az ügyességünkért és az ötletességünkért. A kiegészítőnkhöz színes gyöngyöket — lehetnek fényesek vagy matt árnyalatúak —, apró gombokat is felhasználhatunk.

A biztosítótűt egy kis darab filccel rögzíthetjük az alkotásunk hátoldalára.

Ha befejeztük a nagy munkát, és elégedettek vagyunk az eredménnyel, egyedi kitűzőnket elhelyezhetjük a blúzunkon, a kabátunk gallérján, de akár a táskánkon is. Viseljük büszkén, mert nemcsak tetszetős, hanem egyszeri és megismételhetetlen is, hiszen készíthetünk több hasonlót, de ugyanilyet biztosan nem.

Fényképezte: Barát Kinga

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..