home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Magyarországi körkép
Talpai Lóránt
2012.05.09.
LXVII. évf. 19. szám
Magyarországi körkép

Áder Jánost államfővé választották
Áder János lett Magyarország új köztársasági elnöke. Megválasztását követő beszédében méltatta elődeinek munkáját, szólt a teljesítmény megbecsülésének fontosságáról, és hangsúlyozta, hogy a rá ruházott jogokat maradéktalanul érvényesíteni, a kötelezettségek...

Áder Jánost államfővé választották

Áder János lett Magyarország új köztársasági elnöke. Megválasztását követő beszédében méltatta elődeinek munkáját, szólt a teljesítmény megbecsülésének fontosságáról, és hangsúlyozta, hogy a rá ruházott jogokat maradéktalanul érvényesíteni, a kötelezettségekei teljesíteni fogja. Kiemelte a pártok felettiségét, majd köszönetet mondott támogatóinak és bírálóinak egyaránt. Mint mondta, ez így együtt fejezi ki mindazt, amit a demokrácia és a nemzet egysége jelent. Elődei szavait is idézte beszédében. Göncz Árpádnak a megválasztása utáni parlamenti beszédéből kiemelte a volt államfőnek azt a kijelentését, hogy nem fél a vitáktól, mert bízik az igazság erejében, és abban, hogy a magyar nép végül felismeri az igazát és az érdekeit. Ma már világosan látszik, ,,mennyire igaza volt' Göncz Árpádnak -- tette hozzá. Mádl Ferenc szavaiból a belső béke fontosságának és a nemzet egysége szolgálatának hangsúlyozását emelte ki Áder János, aki szerint a néhai államfő türelmére és becsületére ma is nagy szükség volna. Sólyom László gondolataiból ezt idézte: ,,az elnök úgy fejezi ki a nemzet egységét, hogy annak sokféleségét megőrzi és bátorítja; a sokféleségből nem szürke átlagot akar kikeverni, hanem egy ideált: Magyarország arcát, ahogy az emberek ünnepnapon szeretik magukat látni'. Beszédét Kölcsey Ferenc szavaival zárta: ,,A haza minden előtt'. A képviselők vastapsa után a jelenlévők elénekelték a Szózatot és a Székely himnuszt.

Orbán Viktor és Schmitt Pál az új köztársasági elnökről

Orbán Viktor miniszterelnök szerint Áder János megválasztásával a parlament a legjobb döntést hozta most, hogy az alaptörvény ,,bejáratása, stabilizálása' a feladat. A miniszterelnök tulajdonképpen megismételte korábbi nyilatkozatát és ,,horgonyember'-nek nevezte a szerdán államfővé választott politikust. Orbán Viktor értékelése, hogy: ,,minden ember olyan teljesítményt nyújt, amilyen ember. Mi jól ismerjük a köztársasági elnököt, tiszteljük, nagyra tartjuk, ő egy horgonyember.' Schmitt Pál volt köztársasági elnök szerint Áder János maradéktalanul ellátja majd a demokrácia védelmének feladatát, és megtestesíti a nemzet egységét. ,,Nagyon jó választásnak tartom Áder Jánost, aki rendkívül jártas a politikában. Kétharmadot kapott a parlamenttől, és ez a kétharmad az egész ország kétharmadát képviseli. Áder János legitimitása és politikai előélete is százszázalékos' -- jelentette ki Schmitt Pál, aki igyekszik a legjobb tudása szerint átadni hivatalát utódjának. A volt államfő saját terveiről is szólt: az életművét az ország jó híréhez való hozzájárulással vagy a fiataloknak az egészséges életmódra való nevelésével próbálja folytatni. Közölte: a Nemzetközi Olimpiai Bizottság is számít a munkájára, 80 éves koráig maradhat annak tagja.

Az MSZP elnöke május 1-jén az Orbán-kormányt ostorozta

Az MSZP a Városligetben, a Nagyréten tartotta majálisát. A rendezvény szervezői több tucat sátorral várták az érdeklődőket, akik a párt vezető politikusaival is találkozhattak. Az MSZP-agóra feliratú sátrakban például Hiller István, Kovács László és Kiss Péter tartott előadást egyidejűleg, egymástól néhány méterre, egyenként mintegy tucatnyi hallgatóság előtt. Az MSZP politikusai futballoztak is, mégpedig a Népszava csapatával. Ezt követően Mesterházy Attila, az MSZP elnöke és frakcióvezetője beszédet mondott, melyben hangsúlyozta: ,,Bebizonyosodott, hogy Orbán Viktor kormánya embertelen, mert nem veszi emberszámba a munkásokat, a legnehezebb sorban élőket. A munkásság még ma is létezik, bár sok ünnepelni valója jelenleg nincs. Ugyanakkor már nemcsak a kohász, a szalag mellett álló ember a munkás, hanem a pizzafutár, a bolti eladó, a postás vagy a kórházi ápoló is'. Minden egyes ember, aki csak a saját munkájából tartja el a családját; mindazok, akik félnek az állásuk elvesztésétől, akik állandó bizonytalanságban, hónapról hónapra élnek. Ezért az MSZP hatalomra kerülése esetén az első intézkedések között szerepelne a dolgozók jogainak a megerősítése és a szakszervezeti jogosítványok visszaadása a munka törvénykönyvének a megváltoztatásával.

Szakszervezeti majális - a Liga Szakszervezetek szerint nem volt ok az ünneplésre

Az Európa mi vagyunk mottóval rendezett eseményen Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke kijelentette: ,,Sok olyan esemény volt Magyarország a 2004-es uniós csatlakozás óta, amely indokolttá, időszerűvé teszi ezt az üzenetet.'' Példaként említette az uniós zászlóégetést, valamint azt, hogy a kormány ezt híreszteli: ,,Az Európai Unió vezetősége egy vidéki kóceráj vezetésére sem biztos, hogy alkalmas'. Ennek a folyamatnak megállj!-t kell parancsolni -- hangsúlyozta a Liga elnöke. A Liga Szakszervezetek továbbá tiltakozik azon intézkedések ellen, amelyek az egészségbiztosítás privatizációját jelentették volna, ellenzik a kormány- és köztisztviselők indoklás nélküli menesztését lehetővé tevő törvényt, az egykulcsos személyijövedelemadó-rendszer bevezetését, valamint a sztrájktörvénynek a sztrájkjog korlátozására vonatkozó módosítását -- fejtette ki Gaskó István. Az elnöki beszéd mellett, a Liga ifjúsági tagozatának tagjai a városligeti emlékkő melletti területre kitűzték az uniós tagállamok zászlóit, majd a ,,társadalmi igazságosság', ,,szociális párbeszéd', ,,érdekegyeztetés', ,,egyenlő munkáért egyenlő bért', ,,tisztes munka', ,,sztrájkjog' feliratú transzparensekkel járták körbe azokat, végül pedig megformázták az ,,Európa mi vagyunk' mottót.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..