home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Magyarországi egyetemi hallgatók Erzsébetlakon
B. T.
2017.08.29.
LXXII. évf. 34. szám
Magyarországi egyetemi hallgatók Erzsébetlakon

Augusztus utolsó napjaiban Erzsébetlakra érkezett a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) hallgatóinak kisebb csoportja, hogy társadalomföldrajzi felmérést végezzen.

Kikéri a helybeliek véleményét az életükről, a munkájukról, a turizmus fejlesztési lehetőségeiről, valamint arról, hogy miként lehetne a gazdaságot fejleszteni. A magyarországi egyetemi hallgatókhoz a helyi viszonyokat jobban ismerő szerbiai diákok is csatlakoznak.

A jelentkezések lezárultak, elkezdődött a felkészülés a Társadalom- és Gazdaságföldrajzi Tanszék nyári társadalomföldrajzi terepgyakorlataira — mondta Schwertner János, az ELTE tanára, a csoport vezetője. — Számunkra nagy öröm, hogy az idei évben is lesz olyan földrajzos csoport, amely az országhatáron túl tanulmányozhatja a helyi társadalmi viszonyokat, és teheti próbára az eddig megszerzett módszertani tudását. Mindez a Kistérségek Fejlesztéséért Tudományos Egyesület (KFTE) Home of the Village című projektjének az előkészítéséhez kapcsolódik. Ez a projektum — az IPA pályázat segítségével — Erzsébetlak és Nagybecskerek község további 10 településének a turisztikai kapacitását méri fel. A projektum vezetőjének nem ismeretlen terep a Vajdaság, hiszen már több sikeres program (Voice of the Village, Joint Urban and AgglomerationNetwork, CoolingCubes IPA) során többen dolgozhattunk vele. A csoport munkáját ezúttal — a kérdőívre válaszolók, valamint az interjú alanyok mellett — Pozsár István, az Erzsébetlaki Turisztikai Egyesület elnöke segíti.

 

Az ELTE Társadalom- és Gazdaságföldrajzi Tanszékén a helyi gazdaságfejlesztés témakörben több éve folyik kutatási tevékenység. Tavaly Adán és Székelykevén végeztek terepi munkát. Az egyesület tapasztalataival, az Erzsébetlaki Turisztikai Egyesület helyi ismeretével, az ELTE pedig a nyári társadalomföldrajzi terepgyakorlatával járul hozzá a projektum megvalósításhoz.

 

— A kutatás terepi vizsgálatai során a hallgatók kérdőíveznek, a projektum irányítói pedig interjúkat készítenek. A helybeliek válaszait a hallgatók feldolgozzák és értékelik. Az előzetes eredményeket a gyakorlat végén, csütörtökön, augusztus 31-én, 18 órakor az erzsébetlaki Kutatóházban mutatják be. Minden érdeklődőt szeretettel várnak — fejtette ki Pozsár Halász Éva, a rendezvény házigazdája, a kutatás elkötelezett támogatója.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..