Magyarországi egyetemi hallgatók Erzsébetlakon

Magyarországi egyetemi hallgatók Erzsébetlakon

Augusztus utolsó napjaiban Erzsébetlakra érkezett a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) hallgatóinak kisebb csoportja, hogy társadalomföldrajzi felmérést végezzen.

Kikéri a helybeliek véleményét az életükről, a munkájukról, a turizmus fejlesztési lehetőségeiről, valamint arról, hogy miként lehetne a gazdaságot fejleszteni. A magyarországi egyetemi hallgatókhoz a helyi viszonyokat jobban ismerő szerbiai diákok is csatlakoznak.

A jelentkezések lezárultak, elkezdődött a felkészülés a Társadalom- és Gazdaságföldrajzi Tanszék nyári társadalomföldrajzi terepgyakorlataira — mondta Schwertner János, az ELTE tanára, a csoport vezetője. — Számunkra nagy öröm, hogy az idei évben is lesz olyan földrajzos csoport, amely az országhatáron túl tanulmányozhatja a helyi társadalmi viszonyokat, és teheti próbára az eddig megszerzett módszertani tudását. Mindez a Kistérségek Fejlesztéséért Tudományos Egyesület (KFTE) Home of the Village című projektjének az előkészítéséhez kapcsolódik. Ez a projektum — az IPA pályázat segítségével — Erzsébetlak és Nagybecskerek község további 10 településének a turisztikai kapacitását méri fel. A projektum vezetőjének nem ismeretlen terep a Vajdaság, hiszen már több sikeres program (Voice of the Village, Joint Urban and AgglomerationNetwork, CoolingCubes IPA) során többen dolgozhattunk vele. A csoport munkáját ezúttal — a kérdőívre válaszolók, valamint az interjú alanyok mellett — Pozsár István, az Erzsébetlaki Turisztikai Egyesület elnöke segíti.

 

Az ELTE Társadalom- és Gazdaságföldrajzi Tanszékén a helyi gazdaságfejlesztés témakörben több éve folyik kutatási tevékenység. Tavaly Adán és Székelykevén végeztek terepi munkát. Az egyesület tapasztalataival, az Erzsébetlaki Turisztikai Egyesület helyi ismeretével, az ELTE pedig a nyári társadalomföldrajzi terepgyakorlatával járul hozzá a projektum megvalósításhoz.

 

— A kutatás terepi vizsgálatai során a hallgatók kérdőíveznek, a projektum irányítói pedig interjúkat készítenek. A helybeliek válaszait a hallgatók feldolgozzák és értékelik. Az előzetes eredményeket a gyakorlat végén, csütörtökön, augusztus 31-én, 18 órakor az erzsébetlaki Kutatóházban mutatják be. Minden érdeklődőt szeretettel várnak — fejtette ki Pozsár Halász Éva, a rendezvény házigazdája, a kutatás elkötelezett támogatója.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Bánáti Újság rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Magyarországi egyetemi hallgatók Erzsébetlakon
Bánáti Újság
  • Kónya-Kovács Otília
  • 2020.07.07.
  • LXXV. évfolyam 27. szám
Magyarországi egyetemi hallgatók Erzsébetlakon
Bánáti Újság
  • Zséli Ágnes
  • 2020.07.05.
  • LXXV. évfolyam 27. szám
Facebook

Támogatóink