home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Magyarország első politikai krimije
Kónya-Kovács Otília
2022.03.09.
LXXVII. évf. 10. szám
Magyarország első politikai krimije

Filmvetítés volt Muzslyán és még sok más vajdasági helyszínen. Az érdeklődők az Elk*rtuk című filmet nézhették meg. A muzslyai összejövetelen Vicsek Annamária oktatási államtitkár üdvözölte a jelenlevőket.

A filmről a többi közt ezt olvashatjuk: „2006-ban Budapesten valami összetört. Az akkor tizenhat éves Magyar Köztársaság vezetőjének kiszivárgott »őszödi beszéde« alapjaiban rengette meg az emberek demokráciába és a kommunizmus utáni rendszerváltozásba vetett hitét. Magyarország első, valós eseményeken alapuló politikai krimije ebbe az időszakba, 2006 indulatokkal teli őszére kalauzolja el nézőit egy fiatal, feltörekvő elemzőlány történetén keresztül.”

Mint Vicsek Annamária mondta, a film azért fontos, mert hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, ami korábban történt. Pedig a magyarországi ellenzék most pontosan abból a csapatból kerülne ki, amely 2006-ban politizált, amikor azok a dolgok történtek, amelyekről ez a film szól.

— Nekünk is a Vajdaságban, meg a magyarországi honfitársainknak is az lenne az érdekük, hogy a Fidesz tudja folytatni az eddigi politizálását. A nemzetpolitikai összetartó erő, mely az elmúlt tizenkét évben jellemezte a Fidesz—KDNP vezette magyar kormánynak a politizálását, az, amire nekünk, vajdasági magyaroknak szükségünk van továbbra is — hangsúlyozta Vicsek Annamária, aki a szerbiai választásokról is beszélt. Kiemelte, az összejövetelnek az is a célja, hogy bemutassák a VMSZ kampányprogramját, illetve az április 3-ai választásokra az emberek felé olyan üzeneteket közvetítsenek, amelyek alapján könnyebben tudnak majd dönteni arról, hogy kit válasszanak. Azt is vázolta, hogy az idén öt választáson vehetünk részt, melyek közül az első, a referendum, januárban már megtörtént. A következő a magyarországi országgyűlési választás, valamint a referendum lesz.

— A vajdasági magyar közösség számára a Fidesz további kormányzása lenne fontos, hiszen mindazok a fejlesztések, amelyek az oktatásban, a művelődésben, a gazdaságban és más területeken történtek, azért következtek be, mert az anyaország egységes magyar nemzetben gondolkodik. Nekünk az az érdekünk, hogy ez így folytatódjon továbbra is. A vajdasági magyaroknak azt sugalljuk, hogy azok, akik jogosultak rá, vegyenek részt a választáson, nyilvánítsák ki a véleményüket, remélhetőleg úgy, hogy az a közösségünknek jó legyen. Az előre hozott szerbiai parlamenti választáson a Vajdasági Magyar Szövetség 250 névből álló magyar listával indul, mely az elmúlt évtizedek parlamenti sikereire és politizálására épül. Nekünk az az érdekünk, hogy továbbra is számottevő legyen a szerbiai parlamentben a képviselőinknek a száma. Hogy az mennyi lesz, sajnos nemcsak attól függ, hogy mennyi szavazatot kap a VMSZ április 3-án, hanem attól is, hogy az ellenzék mennyire jut majd be a parlamentbe. Viszont, ha megnézzük a Vajdasági Magyar Szövetségnek a politizálását, akár parlamenti, akár államtitkári szinten, azt látjuk, hogy minden területen — oktatás, mezőgazdaság, környezetvédelem, egészségügy — ott vagyunk, ami a vajdasági magyar közösség számára fontos. A mindennapi munkánk eredményei pedig elsősorban a terepen érezhetőek. Most, a kampány alatt, amikor az emberekkel találkozunk és beszélgetünk, érezzük a támogatást, és bízom benne, hogy ezt majd április 3-án is így fogjuk látni — nyilatkozta Vicsek Annamária.

Fényképezte: Kónya-Kovács Otília

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..