home 2023. június 04., Bulcsú napja
Magyarok a határőrvidéken
Tóth Lívia
2008.01.30.
LXIII. évf. 5. szám
Magyarok a határőrvidéken

A piliscsabai kiállítás megnyitójánKollégánktól, Dormán Lászlótól nemrégiben kedves meghívó érkezett, mellyel a Magyarok a határőrvidéken című fotókiállítására invitál. Az összeállítás Piliscsabán tekinthető meg az Uradalmi Házban (Templom tér 13.). Dormán László 50 éve fényképezi ezt a vid...

A piliscsabai kiállítás megnyitóján

Kollégánktól, Dormán Lászlótól nemrégiben kedves meghívó érkezett, mellyel a Magyarok a határőrvidéken című fotókiállítására invitál. Az összeállítás Piliscsabán tekinthető meg az Uradalmi Házban (Templom tér 13.).
Dormán László 50 éve fényképezi ezt a vidéket. Itt született, innen kellett elmenekülnie. ,,Családneve őshonos, gyakran előfordul már 16. századi török adóösszeírásokban. Idegrendszerében él a föld. Képei az elmúlt fél évszázad dokumentumai. Egy népé, amely minden évtizedben egyre kisebb részét foglalja el a tájnak. Háborúk, tiszai árvizek, új modernizációs kihívások szorítják szűkebbre életterüket. Dormán itt látható 35-40 évvel ezelőtti képein megjelenik a szerémségi Maradék falu népessége. Láthatóak Szlavónia löszfalbarlangjainak lakói, az Al-dunai Keve városa, a legdélibb magyarlakta település, olyan árpádkori falvak, melyekből ma csak a templomtorony áll” -- mondta az ünnepélyes megnyitón dr. åze Sándor.
A szerző pedig többek között a következőket írta tárlata elé:
,,Magyarok a határőrvidéken címmel először 1991-ben, Luca napján nyílt kiállításom Budapesten a Néprajzi Múzeumban. Szociofotók a délvidéki magyarságról. Ekkor már javában dúlt a legújabb balkáni háború. Milošević Szerbiája hivatalosan nem állt ugyan háborúban senkivel, mégis erőszakkal vitték a délvidéki magyarokat is a háborús övezetekbe, Horvátországba, mégpedig számarányukhoz mérten sokkal nagyobb számban. Én akkor az újvidéki lakótelepi lakásunkban már nem nyitottam ajtót, ha csengettek, nem telefonáltam és nem vettem föl a kagylót, amikor csengett. Mert akkor már sorozatban hordták ki a katonai behívókat. Az akkor ötéves Berci fiam egy este, mielőtt elment volna aludni, megkérdezte:
-- Apu, bezártad az ajtót?
-- Igen, bezártam.
-- De jól bezártad?
-- Igen kisfiam, jól bezártam. Miért kérded?
-- Hát csak azért, hogy nehogy bejöjjenek.
-- Kik ne jöjjenek be?
-- Hát a politikák.
Akkor még nem sejtettem, hogy a politikák a csukott ajtón keresztül, akár a falon át is bejöhetnek.”
Dormán Lászlót talán nem is kell külön bemutatni, hiszen kiváló fotóival évtizedeken át jelent volt lapjainkban, és számos könyv illusztrálására is felhasználták azokat. A jazz és a színház, a portré, a szociográfia egyaránt közel állt hozzá, de a háborús életképei is hűen ábrázolják az akkori éveket.
1944. november 2-án született Bácskossuthfalván, Morovicin -- ahogyan ő emlegette. Éppen akkor, amikor a magyar hatóság már elhagyta Bácskát, és a partizánok az 1942. évi újvidéki razzia megbosszulásán fáradoztak a magyar falvakban. A gimnáziumot és a zeneiskolát Szabadkán, a zenei főiskolát Újvidéken végezte el. Húsz évig a Képes Ifjúságnál dolgozott, majd az Újvidéki Rádió műsorainak lett az egyik szerkesztője. A Napló című hetilap újságírója és fotóriportere. Fényképei több száz országos és nemzetközi fotókiállításon szerepeltek, száznál több díjat kapott, mintegy félszáz önálló kiállítása volt. 1993 óta él Magyarországon, 1995-ben költözött a családjával Piliscsabára. 1999-től a Magyar Rádió szerkesztője. Életrajzát a következő mondattal fejezi: ,,Még mindig fotózom, sajnos, egyre ritkábban: könyvillusztrációk, író- és művészportrék, reklámfotók, lemezborítók és plakátok készítésével foglalkozom.”
A jelenlegi kiállítása február 10-éig tekinthető meg (nyitvatartás: kedd-szerda-péntek 14.00-18.00, csütörtök 15.00-19.00, szombat-vasárnap 14.00-17.00). Laci, ha arra járunk megnézzük! Ha arra járnak, nézzék meg! Érdemes. Addig is, íme néhány fotó, amelyet Dormán László honlapjáról (www.dorman.hu) kölcsönöztünk.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Körkép rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..