home 2024. május 09., Gergely napja
Online előfizetés
,,Magyarkodik” a Demokrata Párt
Fehér Márta
2008.05.28.
LXIII. évf. 22. szám

A nemzeti kisebbségek jogai kimerülnek az iskoláztatásban, a magyar nyelvű okiratokban és a magyar feliratú helységnévtáblákban?!Bizonyára nemcsak engem zavar, amikor a magukat nemzetek felett állóknak hirdetők az anyanyelvemen akarnak megszólítani. Teszik ezt a választási kampány egész ideje alatt,...

A nemzeti kisebbségek jogai kimerülnek az iskoláztatásban, a magyar nyelvű okiratokban és a magyar feliratú helységnévtáblákban?!
Bizonyára nemcsak engem zavar, amikor a magukat nemzetek felett állóknak hirdetők az anyanyelvemen akarnak megszólítani. Teszik ezt a választási kampány egész ideje alatt, tört, zavaros magyarsággal, helyesírási és nyelvi hibáktól hemzsegő szórólapjaikon. A tartományi választás második fordulója előtt pedig fokozott mértékben.
Nézem a Yu-eco televízió választási műsorát. A műsorvezető magyarul köszönt, majd már az első mondatba úgy belegabalyodik, hogy magam is azért szurkolok, sikerüljön valahogy kievickélnie ebből a szerencsétlen helyzetből. Látszik rajta, kényelmetlen neki ez a szituáció. Nem is őt hibáztatom, feltehetően felülről kiadott parancsot teljesít, nem volt más választása, ha munkahelyén akar maradni.
A Demokrata Párt színeiben induló Szántó Róbert ,,magyarsága”, magyarkodása viszont felháborít. Egyetlen hibátlan mondata sincsen! A kiejtése förtelmes, mondatszerkezete követhetetlen. Ami igazán megalázó azonban, az mondanivalójának tartalma, szándéka. Igen, a Demokrata Párt arról akarja meggyőzni a magyar választópolgárokat, hogy nem kell a Magyar Koalícióra szavazni, hiszen a Demokrata Párt jobb választás, ,,kettő az egyben”: megment a radikális hatalomtól és nemzetek felett áll. Az egyszerű szavazópolgárt talán ez meggyőzi, lám, a demokraták között is vannak magyarok, magyarul beszélnek és milyen szépen! A kisebbségi jogainkat is biztosítják! De milyen jogainkat?! Szántó Róbert szerint a nemzeti kisebbségek jogait (is)képviselik. A magát magyarnak valló politikus szerint az iskoláztatás adott, magyar okmányokat kaphatunk és a helységnévtáblákon is szerepel magyar felirat. Ennyi! A Demokrata Párt és tartományi képviselőjelöltje szerint ebben kimerülnek a kisebbségi jogok?! A magyar nyelvű oktatás nem csupán a magyar osztályokat és tankönyveket jelenti, nyelvi jogainkat nem csupán az okmányokon és a helységnévtáblákon kell érvényesíteni. Lehet, hogy Szántó Róbert ezzel elégedett, de a magyarok többsége nem.
Szántó Róbertnek és egyáltalán a Demokrata Pártnak ahhoz nem volt mersze, hogy a vajdasági magyarokat a saját televíziójukban, vagyis a Pannon TV-ben szólítsák meg. Arra sem vállalkoztak választási elfoglaltságukra hivatkozva, hogy nézeteiket, programjaikat ütköztessék a Magyar Koalíció tartományi egyéni jelöltjeivel. Mert a természetes közegben kiderült volna az, hogy ki a magyar és ki a magyarkodó, hogy ki képviseli igazán a magyarok érdekeit.
A Demokrata Pártnak ez a lekezelő magyarkodása megalázó minden magyarnak, akinek fontos a nemzeti hovatartozás. Maga Szántó Róbert politikai poénszerzésnek nevezte azt, hogy a Magyar Koalíció szerint csak az MK tudja képviselni a magyarok érdekeit. Szerintem a DP magyarkodása a politikai poénszerzés. Ami sért is!
Gőgjükben, hatalomvágyukban nem arra törekedtek, hogy a szerb nacionalistáktól szedjék el a szavazatokat, hanem a magyarokéra fáj a foguk. Mert nagy magyarkodásukban azt sem képesek elviselni, hogy magyar legyen a polgármester Szabadkán. Ennyi lenne a választási programjuk, legalábbis ami Szabadkát illeti?
A végén még csak a szórólapokról néhány mondatot. Nem tudom elhinni, hogy a Demokrata Párt abbéli igyekezetében, hogy a magyar választópolgárokat megnyerje, ne tudna alkalmazni egy lektort, aki a szórólapok szövegét kijavítja. Nem az anyagiak játszanak ebben szerepet, az biztos. Szerintük a magyaroknak ez is jó? Örüljenek, hogy az anyanyelvükön szólították meg őket?!
Ennyit a demokraták magyarságáról. Így, a tartományi választások második fordulója után már csak abban reménykedhetünk, hogy a magyarok nem hagyták magukat becsapni ezzel a magyarkodással, és arra szavaztak, akik valóban a magyarság érdekeit képviselik.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..