home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Magyarkanizsa érdemelte ki a családbarát önkormányzatnak járó díjat
Lajkó Szilvia
2017.01.12.
LXXII. évf. 1. szám
Magyarkanizsa érdemelte ki a családbarát önkormányzatnak járó díjat

A VANCSESZ népesedési, családgondozási cselekvési programjának részeként került sor a negyedik díjátadó ünnepségre december 28-án Adán. Az elismerések odaítélése az akciótervben megfogalmazott célok eléréséhez való hozzájárulás függvényében történt.

— Az idei díjátadó ünnepségünk tükrözte azt az értékrendszert, amelyben élünk, és amely felé igyekszünk — mutatott rá beszédében Krizsán Vilmos, a VANCSESZ elnöke. Szavai szerint a szövetség örül, hogy olyan családbarát önkormányzatot, helyi közösséget, illetve családbarát vállalkozást is tudott találni, amely valóban megérdemli a díjat. Külön öröm volt, hogy négy olyan vajdasági nagycsaládot ajánlottak, amely valóban példásan neveli három, öt, hat és tizenkét gyermekeit. A szövetség tagjai régóta érezték, hogy az adai Tűzsziget nagycsaládos-egyesület jól dolgozik, úgy gondolják, hogy A Legsikeresebb Nagycsaládos Egyesület díj olyan helyre került, ahol sokat tesznek a családbarát szemlélet népszerűsítéséért, a családoknak a közéletbe való bevonásáért, és ugyanez vonatkozik azokra is, akik kiérdemelték a VANCSESZ arany oklevelét, hiszen sokat tettek a szövetség tevékenységének megkönnyítéséért, részt is vállaltak a munkából a gyerekekkel, a fiatalokkal és a szülőkkel. Megelégedéssel nyugtázzák, hogy az év végén egy olyan díjátadó ünnepsége volt a szövetségnek, ahol összegezték mindazt, amin év közben dolgoztak.

Az egyik legrégebbi elismerést, a Családbarát Önkormányzat díjat Magyarkanizsa érdemelte ki. Elsősorban a demográfiai helyzet javításán dolgozott, a szociális jólét, testi-lelki egészség, egészséges és biztonságos környezet és városfejlesztési koncepciók kialakításán, illetve a gyermekes családok támogatása és a családszervezetek tevékenységének segítése terén is kimagasló eredményeket ért el. Összesen 417 középiskolást részesít támogatásban az utazási költségek fedezésével, 420 gyermek számára teszi lehetővé az ingyenes uzsonnáztatást az iskolában és az óvodában. Az első, második és harmadik gyermek után 200 család részesült egyszeri pénzsegélyben, a harmadik és a negyedik gyermek iskoláskor előtti intézményben való tartózkodási költségeit 68 esetben fedezi az önkormányzat, az ikrek babakocsit kapnak, az új év első fiú- és leánygyermeke 50 000 dinár támogatást, bevezették a nagycsaládoskártyát, mellyel 50%-os szemétszállítási kedvezmény jár, a hátrányos helyzetű gyerekek napközijében 35, a Fénybárka napköziben 33 fogyatékkel élő személy tartózkodását teszi lehetővé a város, valamint szociális juttatásokkal segíti a nagycsaládos és a civil szervezeteket.

A Családbarát Helyi Közösség díjat Kishegyes kapta, ahol sokat tettek a demográfiai helyezet javítása terén, a szociális jólét, a testi-lelki egészség, a biztonságos környezet és a városfejlesztési koncepciók kialakításáért, valamint a gyermekes családok támogatása és a családszervezetek tevékenységének segítése érdekében. A családok helyzetét javító intézkedések: újszülöttek után járó vásárlási utalvány 7000 dinár értékben, 25%-os vízhasználati kedvezmény a három és többgyermekes családoknak, a nagycsaládok kedvezményes szemétmatricát kapnak. Mindemellett a helyi közösség minőségi családi programokat is szervez, mint például az Anna-napok, a majális, a karácsonyfa-állítás és a kézműves-foglalkozások, melyekkel hozzájárulnak ahhoz, hogy a családok jól érezzék magukat a közösségben.

Első alkalommal ítélték oda a Családbarát Vállalkozó díjat a következő kritériumok alapján: a vállalkozó megbecsüli és méltányosan bérezi az alkalmazottjait; családbarát munkahelyet tart fenn; többgyermekes anyukákat is foglalkoztat; elismeri, hogy a jól működő, stabil, kiegyensúlyozott családok növelik a munkaerő motiváltságát, teljesítőképességét, kitartását és a munkához való ragaszkodását; szavatolja a dolgozók számára a törvényben előírt munkahelyi körülményeket; támogatja a nagycsaládos-egyesületek és más családokkal foglalkozó civil szervezetek tevékenységét. A VANCSESZ igazgatóbizottsága az idén a belgrádi Mikroelektronika céget és a bácskossuthfalvi Tóth Zoltán vállalkozását díjazta a gyermekes családok támogatása, illetve a családszervezetek tevékenységének segítése terén elért kimagasló eredményeiért, illetve a családbarát vállalkozói hozzáállásáért.

A legsikeresebb nagycsaládos-egyesületnek járó díjat az adai Tűzsziget TINCSE érdemelte ki a családok munkába való bekapcsolása és az önkéntesek bevonása terén elért eredményeiért, illetve a több település nagycsaládosainak közösségépítő tevékenységéért, családbarát rendezvények  szervezéséért, a családgondozási program megvalósításáért, a délvidéki és a külföldi nagycsaládosok civil szervezetekkel való együttműködéséért, illetve a VANCSESZ megmozdulásaiban való aktív szerepvállalásáért. Az 1996-ban alakult egyesületnek akkor 69 család volt a tagja. Idővel a padéi, a szajáni, a gunarasi, a péterrévei, az óbecsei és más települések nagycsaládosai is csatlakoztak. Jelentős szerepet vállaltak 2002–ben a VANCSESZ megalakulásában. Számos családbarát rendezvényt szerveztek önállóan és a szövetséggel közösen is.

A Példamutató Nagycsalád díjat az idén a hatgyermekes Kardos Sándor és Mónika (Pacsér), az ötgyermekes Perna Attila és Melinda (Szabadka), a tizenkét gyermekes Tóth Tibor és Gabriella (Topolya) és a háromgyermekes Szénási Oszkár és Éva (Zenta) érdemelte ki.

A VANCSESZ arany oklevelet adott a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nek és a Szekeres László Alapítványnak a többéves sikeres együttműködésért, a VANCSESZ működésének és programjainak, illetve a Nagycsaládos Ház újjáépítésének támogatásáért. Ugyancsak arany oklevelet kapott az Adra Alapítvány és Ördög Róbert a VANCSESZ ifjúsági táboraiban, vezetőképző tanfolyamain, családbarát rendezvényein nyújtott segítségéért, az önkéntesség és az emberbaráti segítségnyújtás népszerűsítéséért, a partnerszervezetek által rendezett európai uniós programokban való részvételéért, illetve azért a nyílt, őszinte és mindig segítőkész kiállásáért, amellyel példát mutat fiataloknak és felnőtteknek egyaránt. Nagy József püspöki helynök is arany oklevelet kapott a kiemelkedő egyházi munkásságáért, valamint a Házas Hétvége és a nagycsaládos mozgalmak elindításában, illetve a népkonyha működtetésében nyújtott önzetlen segítségéért.


Képek: Foto Video Studio Dobai Ada

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..